HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma holokauszt - Az áldozatokra emlékeztek civilek a budapesti Nehru parton

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  holokauszt
2011 Augusztus 02    Forrás: mti


Ez a cikk archív

A roma holokauszt áldozataira, valamint a cigányok elleni 2008-2009-es támadássorozat hat halottjára és öt súlyos sérültjére emlékeztek csendes főhajtással és koszorúzással civilek kedden a fővárosi Nehru parton, a roma holokauszt emlékműnél.

Hirdetmény

Daróczi Ágnes, a Phralipe nevű roma civil szervezet alelnöke rövid beszédében párhuzamot vont a 67 évvel ezelőtt, az auschwitzi haláltáborban történtek és a romák elleni támadássorozat között, azt hangoztatva, remélik, hogy a kormány megálljt tud parancsolni a cigányok és más kisebbségek elleni gyűlöletnek.

Emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt, épp e nap éjjelén lőtték agyon a Szabolcs megyei Kislétán a 45 éves Balogh Máriát, az akkor 13 éves lányát pedig életveszélyesen megsebesítették. A 2009. augusztus 3-ra virradóra történt gyilkosság már a hatodik halálos áldozata volt az összesen kilenc támadásból álló fegyveres és Molotov-koktélos bűnsorozatnak.

 

Emlékezni jöttünk azokra, akiket 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra gyilkoltak meg az auschwitzi lágerben - mondta Daróczi Ágnes, hozzáfűzve, emlékezni, emlékeztetni kell azokra is, akiket 2008-ban és 2009-ben "a 21. században, Magyarországon szintén származásuk miatt gyilkoltak meg, mert akkor embervadászat folyt az országban".

 

A roma polgárjogi aktivista feltette a kérdést: "remélhetjük-e, hogy megálljt parancsolhatunk a haragnak, a mindannyiunk életét megnyomorító gyűlölet rákfenéjének".

 

Iványi Gábor metodista lelkész a kormány közmunkaprogramjára utalva azt mondta: "törvényi lehetőség van arra, hogy a leghátrányosabbakat munkatáborokba kényszeríthetik". Az áldozatokért mondott imájában azt kérte, adják meg a cigányság szabadságának lehetőségét, hogy a romák a jelenben is kapjanak esélyt, s idézte az Úr bibliai üzenetét: "engedd el népemet".

 

A IX. kerületben lévő Nehru parton 2006-ban felavatott, azóta az egyik sarkánál megrongált emlékműnél mécseseket gyújtottak és koszorút helyeztek el az áldozatokra emlékezve.

 

A holokauszt roma áldozatairól 1972 óta emlékeznek meg világszerte augusztus 2-án a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján. 1944-ben, augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt, főként nőket és gyermekeket gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt