2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma holokausztra emlékeznek
2011. 08. 01. 00:00

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából. 1944. augusztus másodikán, egyetlen éjszaka alatt négyezer romát gyilkoltak meg Auschwitzban.

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából.  1944. augusztus másodikán, egyetlen éjszaka alatt négyezer roma meggyilkolásával felszámolták az auschwitzi cigánytábort. Az európai romák ezen a napon emlékeznek a náci népirtás roma áldozataira: a becslések szerint egész Európában félmillió, köztük több tízezer magyar romát gyilkoltak meg a náci koncentrációs táborokban és a helyi pogromok során.

Budapesten a Phralipe cigány szervezet a IX. kerületi Nehru Parton felállított Roma Emlékműnél tart megemlékezést 10 és 12 óra között. Daróczi Ágnes, a szervezet alelnöke  tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot, hogy pénzhiány miatt nem lesznek a rendezvényen ünnepi beszédek, műsorok, se meghívott vendégek. A megemlékezés célja, hogy emlékezzenek a Pharrajimos áldozataira és a közelmúlt romákat ért atrocitásaira. Kiemelte, hogy a lengyel kormány nemzeti ünnepnek nyilvánította ezt a napot. Az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián annyit közölt csupán, hogy nem ők, hanem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága szervezi kedden a megemlékezést. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár sajtótitkára mindezt nem erősítette meg. Annyi biztos, hogy az államtitkár kedd este a Pesti Jézus Szíve templomban részt vesz a Sant’Egidio közösség által szervezett imaórán, amellyel a Pharrajimos hatvanhetedik és a kislétai gyilkosság második évfordulójára emlékeznek.  Tapolcán tegnap, Nagykanizsán a múlt hét pénteken  gyűltek össze az emlékezők, Kalocsán a hétvégére esik a megemlékezés. Miskolcon a Romano Teatro Kulturális egyesület szervezi a rendezvényt.