HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A roma holokausztra emlékeznek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Augusztus 01    Forrás: Ferenczik Krisztina - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Kedden emlékeznek Európa-szerte a náci népirtás roma áldozataira. 1944. augusztus másodikán egyetlen éjszaka alatt, mintegy négyezer romát lemészárolva felszámolták az auschwitzi cigánytábort. Az európai romák ezen a napon emlékeznek a Holokausztban meggyilkolt cigány áldozatokra, vagy ahogy ők nevezik: a Pharrajimosra.

Hirdetmény

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából.  1944. augusztus másodikán, egyetlen éjszaka alatt négyezer roma meggyilkolásával felszámolták az auschwitzi cigánytábort. Az európai romák ezen a napon emlékeznek a náci népirtás roma áldozataira: a becslések szerint egész Európában félmillió, Magyarországon több tízezer romát gyilkoltak meg a náci koncentrációs táborokban és a helyi pogromok során.

 

Az országos eseménysorozatot a Phralipe Országos Cigány Szervezet hirdette meg — tudta meg a Roma Sajtóközpont Daróczi Ágnestől, a szervezet alelnökétől. Kedden, Budapesten a Phralipe a IX. kerületi Nehru Parkban felállított Roma Emlékműnél tart megemlékezést 10 és 12 óra között. Daróczi Ágnes azt mondta, hogy pénzhiány miatt nem lesznek a rendezvényen ünnepi beszédek, műsorok, se meghívott vendégek, viszont az a céljuk, hogy emlékezzenek az áldozatokra és a közelmúlt romákat ért atrocitásaira. Kiemelte, hogy a lengyel kormány nemzeti ünnepnek nyilvánította ezt a napot.

 

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián annyit közölt csupán, hogy nem ők, hanem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága szervezi kedden a megemlékezést.

 

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár sajtótitkára azonban a hírt nem erősítette meg. Annyi biztos, hogy az államtitkár kedd este a Pesti Jézus Szíve templomban részt vesz a Sant'Egidio közösség által szervezett imaórán, amellyel a Pharrajimos hatvanhetedik és a kislétai gyilkosság második évfordulójára emlékeznek. 

 

Tapolcán tegnap, Nagykanizsán a múlt hét pénteken, Kalocsán a hétvégére esik a megemlékezés. Miskolcon a Romano Teatro Kulturális egyesület szervezi a rendezvényt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

  • Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymást

  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt