2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az Új Széchenyi Terv keretében a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását segíti a kormány
2011. 07. 22. 00:00

A felhasznált összeg legalább 15%-át a roma lakosság megsegítésére fordítja a kormány együttműködésben az Országos Cigány Önkormányzattal.

A 2011-2015 között megvalósuló kiemelt program kerete 60 milliárd forint, amely nagyjából 60-70 ezer ember számára nyújthat új munkalehetőséget. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) két projektjén keresztül mintegy 49 ezer ember konkrét foglalkoztatását és 35 ezer álláskereső képzését várja a kormány ennek eredményeként.

A foglalkoztathatóság javítása érdekében fontos, hogy a hátrányos helyzetben lévő emberek olyan képzési lehetőségeken tudjanak részt venni, amellyel versenyképessé tudnak válni a munkaerőpiacon. E nélkül a munkába állást követően nem lennének képesek tartós munkaviszonyt kialakítani és könnyen ismét a munkanélküliek közé kerülhetnének.


A projekt támogatja az alacsony iskolai végzettségűek, az elavult szakképzettséggel rendelkezők, a pályakezdők, a GYES-ről vagy GYED-ről visszatérők, a bérpótló juttatásban részesülők, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, valamint az ötven év felettiek foglalkoztatását. Ez utóbbiak csoportjára kiemelt figyelmet fordít a kormány, mivel ez a korosztály a regisztrált álláskeresők több mint ötödét adja, az ő foglalkoztatásukra 17 milliárd forintot különítenek el a TÁMOP projektből, így több mint 17 ezren kaphatnak munkát ebből a csoportból.


A program célja a hátrányos helyzetű állampolgárok támogatása mellett a vállalkozások megsegítése is. A pályázat ösztönzi a munkáltatókat, hogy a nehéz helyzetben lévőknek munkát biztosítsanak, valamint forrást nyújt a bürokratikus terhek csökkentésére is. A kedvező vállalkozási feltételek remélhetőleg hozzájárulnak a külföldi befektetői bizalom megerősítéséhez és ezáltal a gazdaság további fellendüléséhez.