HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok – Megemlékezést tartanak a budapesti Gödör klubban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Július 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Három évvel ezelőtt kezdődött meg a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat; az áldozatokra emlékezve úgynevezett Guruló emlékművet avatnak ma Budapesten, a Gödör klubban. A "bicikliemlékművet" a nyáron a kapolcsi, a nyíregyházi Vidor és a budapesti Sziget fesztiválon is kiállítják.

Hirdetmény

Az eseményt szervező Arc Kft. két ügyvezető igazgatója, Bakos Gábor és Molnár Hédi az MTI-nek azt mondta: az emlékmű és kísérő kommunikációja arra hivatott rávilágítani, hogy egy társadalmi csoport tagjai nem megbélyegezhetők, nem ruházhatók fel kollektív tulajdonságokkal.

 

"Abban bízunk, hogy az emlékezés e szokatlan módjával hozzájárulhatunk a békés együttélésről szóló, komplex és sok érzékenységgel övezett, társadalmunk egészét érintő problémakör végiggondolásához, hogy a civil összefogás minél több fórumon megtörténjen, a társadalmi párbeszéd meginduljon" – közölték a szervezők.

 

A romák elleni, fegyveres és Molotov-koktélos támadásokban 2008-ban és 2009-ben az ország négy megyéjében összesen kilenc helyszínen hat embert, köztük egy ötéves gyermeket öltek meg. A bűncselekmény-sorozat elkövetésével négy férfit vádolnak; a büntetőper az idén március 25-én indult a Pest Megyei Bíróságon.

 

A vád szerint Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István a személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük miatt úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a rendcsinálást. A négy férfit kezdetben félelmet akart kelteni a romák között, később kifejezett ölési szándékkal hajtották végre akcióikat.

 

Az első támadást csaknem egy hónapos tervezés után, 2008. július 21-ére virradóra hajtották végre a Pest megyei Galgagyörkön. Azt követően augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia vesztette életét.

 

A vádlottakat a kislétai gyilkosság után mintegy három héttel, egy újabb tervezett gyilkosság előtt fogták el a munkahelyükön, a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt