HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Sikeres a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását segítő gyerekházprogram Porcsalmán

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Július 18    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Anyán és gyermekén egyszerre segít a két éve indított, az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartó Biztos Kezdet Gyerekház Program. Az uniós forrásokat felhasználó kezdeményezés óriási segítséget jelent az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben a roma és nem roma gyermekek integrálásában és felzárkóztatásában. A Szabolcs megyei Porcsalmán óriási hiányt pótol a helyiek által csak "babaháznak" nevezett szolgáltatás.

Hirdetmény

A 2100 lelkes, Mátészalka közelében fekvő községet egy kicsit jobban megismerve nem vonható kétségbe a program létjogosultsága: az általános iskolába járó gyerekek 76 százaléka roma származású, de becslések szerint még ennél is magasabb a hátrányos helyzetű gyerekek aránya. A település vezetősége évek óta küszködik azzal a helyzettel, hogyan oldja meg az óvodás- és iskoláskort még el nem ért, hátrányos helyzetű gyerekek fejlesztését, akik később az állami oktatási-nevelési rendszerbe bekerülve megszerezhetik azt az értelmi-érzelmi fejlettséget, amely a "normál" családból származó gyerekeknél tapasztalható.

 

- A pályázat útján kialakított gyerekház éppen ezt a korosztályt célozta meg, és így hiányszolgáltatást pótol a településen - mondta Fehérné Németh Ildikó projektmenedzser az MTI-Press munkatársának. A 2009-ben indult Biztos Kezdet Gyerekház Programba 2010 januárjában csatlakozott Porcsalma, ekkor adták át - a pályázat útján elnyert 47 millió forint segítségével - az erre a célra átalakított épületet.

 

A projektmenedzser ugyanakkor sietett leszögezni: a helyiek által csak babaháznak titulált szolgáltatás nem bölcsőde, ide az anyukákkal együtt jönnek a többségében roma származású, harmadik életévüket még be nem töltött gyerekek, akikkel egy külön szakmai stáb foglalkozik.

 

Teljes ellátás

A program három főállású dolgozó alkalmazását teszi lehetővé, mellettük logopédus, dráma- és gyógypedagógus, játszóházvezető és pszichológus tevékenykedik. Az ingyenesen igénybe vehető, a munkanapokon reggel nyolctól délig nyitva tartó intézmény programokat szervez a kicsiknek, emellett a segítők folyamatosan segítik és nyomon követik a gyermek fejlődését, szükség esetén megfelelő szakemberhez irányítják a családot.

 

A Gyerekházba járó családok zömmel fiatal szülők, akiknek nincs saját ingatlanuk és a szülői házában élnek együtt sokadmagukkal. Az általában belvizes területen épült, régi, nedves falú, komfort nélküli házakban, mostoha körülmények között nevelik gyerekeiket, akiknek a fejlődéséhez szükséges játékok, berendezési tárgyak hiányoznak.

 

- Az ide betérő családok ingerszegény környezetben élnek, életvezetésük nem egyezik meg az általánosan elfogadott normákkal. A Gyerekházzal másfajta szemléletet szeretnénk kialakítani ezekben az emberekben, szeretnénk őket képessé tenni arra, hogy otthonukban tudják az itt megtanult módszereket alkalmazni - tette hozzá Fehérné Németh Ildikó.

 

Amíg a gyerekekkel szakemberek foglalkoznak, az édesanyák például kimoshatják a ruhákat, a teljesen felszerelt fürdőszoba segítségével pedig könnyebben rászoktathatják a kicsiket az illemhely használatára vagy a rendszeres tisztálkodásra.

 

A szolgáltatás bármelyik nehéz sorsú család számára elérhető Porcsalmán. Az alkalmazottak meghívókat, szórólapokat visznek ki az érintettekhez, amelyet családlátogatással kötnek össze, ezzel ösztönzik őket arra, hogy vegyenek részt a felkínált szolgáltatásokban. Eddig 65 gyerek látogatott el a Gyerekházba. Ugyanakkor biztató jel, hogy a különböző szocializációs háttérből érkező családok kölcsönösen elfogadták egymást, és minden területen jól együttműködnek.

 

- Az eredmények kézzel foghatóak, ugyanis akik a ház megnyitása után lényegében az elsők között járatták a gyerekeiket ide, azok az óvodába kerülve könnyebben beilleszkedtek, erkölcsi és értelmi hátrányok nem voltak tetten érhető - közölte a projektmenedzser.

Hasznos munkahely

A pályázat feltétele volt olyan munkaerő alkalmazása, aki a célcsoportból kerül ki. Ötvös Jánosné Rita a Gyerekház indulása óta dolgozik a jól felszerelt és tágas épületben; a képesítés nélküli, négygyermekes asszony eddig zömmel alkalmi munkákból élt.

 

- Konzervgyárban is dolgoztam, és sokszor jártam el napszámba, mivel a környéken nincsen más munkalehetőség. A helyi romák nagy része nehéz anyagi körülmények között él, de ez a ház rengeteget segített a szülőknek és a gyermekeknek - mesélte.

 

Két nagykorú fia van, egyikük még tanul, a másik dolgozik, férje pedig rokkantnyugdíjas, így a megélhetéshez elengedhetetlen az általa keresett pénz. A gyerekházban mindenesnek tekintik: ha kell, mosogat, takarít és segít a papírmunkában a kollégáinak. Mint mondta, közösen csinálnak mindent.

 

- Fél nyolckor már itt állnak a gyerekek, sokuk akkor is jön, ha a szüleik nem érnek rá. Akik eddig hozzánk jártak, azok beilleszkedtek az óvodában, normálisan tudnak tisztálkodni, és az óvónők szerint is példát mutatnak a többi gyereknek. Nekem három unokám van, mindhárom idejárt, egyikük pedig már ovis - sorolta büszkén az asszony, mosolyogva hozzátéve: - Tetszik a munka, szeretem, a lányok tudnának beszélni erről. Ez egy nagy lehetőség nekem.

 

Uniós forrásból 2009-ben harmincöt Biztos Kezdet Gyerekház kezdte meg működését országszerte. 2013-ig uniós forrásból további 110 Gyerekház támogatására nyílik mód.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt