2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megnyílt a roma fiataloknak meghirdetett rendvédelmi tábor Nagykovácsiban
2011. 07. 18. 00:00

Megnyílt a rendészeti pályára irányító egyhetes tábor hétfőn Nagykovácsiban, amit olyan roma fiatalok számára hirdették meg, akik rendőri, katasztrófavédelmi vagy más hivatásos pálya iránt érdeklődnek

Hatala József országos rendőrfőkapitány a megnyitón azt mondta: a megújulás előtt álló rendvédelmi és hivatásos - azon belül a rendőri - pálya "egy nagy kaland", embert és családot próbára tevő hivatás. Hozzátette, hogy a megújulás előtt álló, januárban életbe lépő életpályamodell kiegyensúlyozott, méltó egzisztenciát nyújt majd a dolgozóknak.

 

Az altábornagy közlése szerint a már évtizedes hagyományra visszatekintő tábor lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők betekinthessenek a rendőrök napi munkájába, tájékozódhassanak arról, milyen szakterületeken dolgoznak a rendőrök, milyen ismeretanyagra és technikai eszközökre van szükségük a munkájukhoz.

 

A táborban negyven, érettségi előtt álló vagy már leérettségizett fiatal vesz részt, akik megismerhetik azt is, milyen követelményeknek kell megfelelniük, ha a rendőri, a tűzoltói, a büntetés-végrehajtási vagy a pénzügyőri pályát választják.

 

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője a tábor megnyitóján arról tartott előadást, hogy a tűzoltóság vagy a polgári védelem területén milyen oktatási rend szerint képzik az állományba jelentkezőket. Hangsúlyozta, hogy a Belügyminisztérium irányítása alatt lévő területeken a hivatásos pályák esetében szinte azonosak a törvény által is meghatározott bejutási feltételek.

 

Várnai Márton, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese azt hangsúlyozta: fontos, hogy minél több roma fiatal kerüljön be a rendőrség állományába, hogy ezzel is elősegítsék a romák társadalmi integrációját és az esélyegyenlőséget.

 

Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az általa vezetett Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület szervezésében Szabolcs megyében elindítottak egy programot, amelynek keretében hét általános iskolában heti egy alkalommal képzést tartanak a rendészeti pálya iránt érdeklődőknek.

 

A hátrányos helyzetű és roma tanulóknak indított program bázisintézményének számító jánkmajtisi általános iskola igazgatója, Nyíri Lászlóné azt mondta: az öt település 60 tanulója hetente egyszer, délutáni foglakozásokon rendvédelmi oktatásban részesülhetett, szabadidős tevékenységként modern táncot vagy önvédelmet tanulhatott, és ellátogatott a csengersimai határátkelőhöz, hogy a vámőrség munkáját is megnézze. A programot a fehérgyarmati kistérség másik hat településén is elindították; a képzés a tanévvel együtt zárult, de szeptemberben újraindul.