2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az Országos Roma Önkormányzat segítségét várják
2011. 07. 12. 00:00

Segítséget vár Barcs az Országos Roma Önkormányzattól. A város a cigányok lakta részen szerette volna megújítani a közösségi tereket és az infrastruktúrát.

Nem a romatelep felszámolásáról van szó, hanem a közösségi terekről. Erre nem jut pénz - szögezte le Racsek József alpolgármester. A cigánytelepet több évtizeddel ezelőtt már felszámolták, azóta közösségi ház, játszótér is épült Barcs főként romák lakta részében. Ezeket szerették volna felújítani a pénzből, de az önerőt nem tudja előteremteni a város.

 

Racsek József alpolgármester, Barcs:
- Ez egy 215 millió forintos pályázati összeg, ehhez a saját erő összege 32 millió forint lenne. De sajnos az önkormányzat helyzete olyan, hogy a saját forrásból ez nem tudja kiegészíteni. A polgármester úr intenzív tárgyalásokat folytat az Országos Roma Önkormányzattal, hogy amennyiben ezt a forrást biztosítják a számunkra, akkor nagyon nagy örömmel valósítjuk meg ezt a programot.


A támogatás sorsa egyelőre függőben van. A város már jelezte, hogy nincs elég forrása a megvalósításhoz. A mai rendkívüli ülésen a szoros határidő ellenére mégis úgy döntött a képviselőtestület, hogy megvárja az Országos Roma Önkormányzat válaszát. Ha ők tudnak pénzt szánni a pályázati önerőre, akkor megkezdődhet a felújítás. Ha Barcs nem kap segítséget, akkor viszont le kell mondani a programról.

 

Racsek József:
- Tulajdonképpen a közösségi ház bővítéséről, egy közösségi játszótér kialakításáról, van ott három szolgálati lakás, amely teljes felújításra szorulna, illetve a csapadékvíz elvezetését és a közlekedési hálózat megújítását tartalmazza ez a pályázat.


Közösségi ház, járda és úthálózat most is van a város cigányok lakta részében, ezeket szerették volna felújítani. A testület a következő két napban kivár, és megpróbál pénzt szerezni az önerőhöz. A döntés értelmében, ha az Országos Roma Önkormányzat nem tud 32 millió forintot szánni a barcsi felújításokra, akkor erről a pályázati lehetőségről most kénytelen lesz lemondani a város.