2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sárkányünnep a freskófaluként ismert Bódvalenkén
2011. 07. 09. 00:00

Második alkalommal tartanak Sárkányünnepet a Borsod megyei, freskófalunak is nevezett Bódvalenkén. Az elsősorban romák lakta kistelepülés házainak falán már tizennyolc alkotás díszeleg.

Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni. A kisközség házainak falán ugyanis a cigány festészet hatalmas, és a világon egyedülálló szabadtéri tárlata van kialakulóban. 

 

Már tizennyolc monumentális freskó készült el - egy éve kilencet lehetett számolni -, és ha valaki Hidvégardó irányából érkezik, a "látvány elképesztő, egyszerre meghökkentő és gyönyörű, beilleszkedve a tájba" - mondta Pásztor Eszter, a bódvalenkei projekt vezetője szombaton az MTI-nek.

 

Emlékeztetett arra, hogy a freskófaluprogram egy éve kezdődött. Az ötletgazdák reményei szerint ezzel turistákat vonzanak a településre, ami munkahelyeket, de legalábbis egy kis kiegészítő jövedelmet teremthet az itt élőknek. 

 

Az első Sárkányünnepet tavaly tartották, akkor a Bódva menti rendkívüli árvízi helyzet és a sok-sok eső nehézséget okozott. Ettől függetlenül több százan vettek részt az eseményen, az idei rendezvényre pedig még több embert várnak. A sárkányünnepet hatalmas előkészületek előzték meg - fűzte hozzá.

 

Az ünnepre neves cigányzenészeket, énekeseket hívtak meg, hogy improvizáljanak a freskók előtt. Pásztor Eszter kifejtette: Bódvalenkén "megszületett a csoda", kiemelte a Zoran Tairovic szerb cigány festő alkotását, amellyel értékelése szerint elkészült az első világszínvonalú kép. A freskó háromrészes, egy 36 méter hosszú falon látható, és az Ego, Id, Superego címet viseli.

 

"Zoran úgy készítette el a képet, hogy nem festette tele a falat, ettől az alakok úgy tűnnek, mintha a házfal előtt lennének, háromdimenziós ábrázolásban" - magyarázta.

 

A programvezető arról is beszámolt, hogy a sárkány szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között. 

 

A meghívott zenészek félórás váltásban vonulnak egyik képtől a másikig, ott improvizálnak, elmesélik a látottakat, majd ezt követi a sárkányvágta, a sárkánymese, koncertek - ahol egyebek mellett fellép a Besh o droM, a Romano Teatro -, aztán amatőrök és profik együtt zenélése, valamint utcabál zárja a programot.

 

A programban emellett rengeteg játék szerepel, és lesz főzőverseny is. Ezen a napon Bódvalenke bevezeti a helyi pénzt, a lenkést - jegyezte meg Pásztor Eszter, hozzátéve, hogy a Bódvalenke-Freskófalu egyike volt annak a 27 projektnek, amelyeket az Erste Foundation társadalmi integrációs díj pályázatán Country Winner/Honorary Award elismerésben részesítettek a Kelet-Közép-Európából nevezett 1867 közül.