2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Járóka Lívia: a romáknak is tenniük kell az integrációért
2011. 06. 20. 00:00

Felerészben maguké a romáké a felelősség az integráció sikeréért - vélekedett Járóka Lívia európai parlamenti képviselő egy pénteki osztrák napilapban megjelent interjúban.

A szegénység nem hagyomány, hanem állapot, amelyből mindenki ki akar kerülni - szögezte le a néppárti uniós képviselőcsoporthoz tartozó, fideszes politikus, az Európai Parlament egyetlen roma tagja. "Másrészről az integráció nehéz, hosszú folyamat, amelynek két oldala van" - tette hozzá a Der Standardnak nyilatkozva.

 

A képviselő úgy vélekedett, a sikerért a felelősség tíz százalékban terheli az Európai Uniót, húsz-húsz százalékban a kormányokat és a helyi hatóságokat, és felerészben magukat a romákat. "Ezért kell legyőznünk a reménytelenségből eredő apátiát" - jelentette ki.

 

Járóka a készülő európai romastratégiáról többek között elmondta, hogy az egy újfajta ellenőrzési mechanizmust tartalmaz. Az Európai Bizottság és az Európai Alapjogi Ügynökség közvetlenül beterjesztésük után értékeli a nemzeti romastratégiákat, egységes és összehasonlítható mutatók alapján, s a későbbiekben évente jelentést tesznek a végrehajtásról a többi uniós intézménynek. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy a nemzeti akciótervek összehangoltak legyenek és hogy a kormányok cselekvésre kényszerüljenek - mondta a képviselő. Járóka Lívia szerint egy sokoldalú és hosszútávú stratégia jöhet létre.

 

Az európai szintű romastratégia a magyar uniós elnökségi félév egyik fő célkitűzése. Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára szerdán Párizsban az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, kilencvenkilenc százalékban biztos, hogy a tagállamok állam- és kormányfői a félévet lezáró június 24-i értekezletükön elfogadják a keretstratégiát.