HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

EU-elnökség - A romák integrációjáról tartottak uniós konferenciát Hágában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Június 14    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A romák társadalmi integrációjáról szervezett tanácskozást kedden a hágai magyar nagykövetség a neves Clingendael külpolitikai kutatóintézetben, a hollandiai nagyvárosban.

Hirdetmény

A nagykövetség ezzel kapcsolatos közleménye emlékeztetett arra, hogy becslések szerint a romák alkotják az Európai Unió legnagyobb, hozzávetőlegesen 10-12 millió főt számláló etnikai kisebbségi csoportját; kirekesztettségük és hátrányos helyzetük egyre súlyosabb problémát jelent számos európai ország számára. A romák társadalmi felzárkóztatása komplex megközelítést igényel, amely az oktatási, a munkaerő-piaci, egészségügyi és lakhatási problémákra egyaránt keresi a megoldást - áll a közleményben.

 

Emlékeztetett a dokumentum arra is, hogy az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége a zászlajára tűzte a tagállami roma befogadási stratégiák európai keretének megteremtését. A romák társadalmi integrációjának elősegítése ugyan elsősorban minden tagállam saját felelőssége, de az egyes tagállamok törekvéseinek összehangolására, harmonizálására és támogatására szükség van egy európai stratégiára is. A tagállamoknak - a területükön élő roma népesség nagyságával arányosan és figyelembe véve a különböző kiindulási helyzetüket - saját célkitűzéseket kell felállítaniuk a romák nemzeti integrációját illetően.

 

A keddi hágai rendezvény célja elsősorban a két ország eltérő megközelítésének, a társadalom perifériájára szorult roma csoportok felzárkóztatására indított projektek tapasztalatainak megvitatása volt.

 

A szeminárium fő előadója Járóka Lívia (Fidesz), az Európai Parlament roma képviselője, azon jelentés szerzője volt, amely a romák társadalmi beilleszkedését célzó, a napokban elfogadásra váró uniós keretstratégia egyik alapdokumentumának tekinthető. Előadásokat hallhattak a résztvevők továbbá magyar kormányzati és civil szakértőktől is.

 

Hollandiában a romák száma elenyésző - becslések szerint csupán 10-15 ezer fő, a lakosság 0,1 százalékát sem teszi ki -, ezért a holland kormányzat nem dolgozott ki nemzeti stratégiát a romák felzárkóztatása érdekében, hanem a nagyobb számú roma közösséget befogadó tucatnyi önkormányzat hatáskörébe utalta a felmerülő problémák megoldását. A rendezvényen az úgynevezett Roma Önkormányzatok Platformjának képviselője, valamint az amszterdami egyetem illetékes munkatársa és számos holland civil szervezet képviselője ismertette a roma közösségek problémáira adandó holland válaszokat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt