2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tettlegességig fajult a jobbikos és a véderős polgármester egyeztetése Gyöngyöspatán
2011. 06. 13. 00:00

A Jobbik gyöngyöspatai polgármester-aspiránsa szerint megtámadta őt Eszes Tamás, aki a Véderő parancsnokaként kíván indulni a faluvezetői posztért a július 17-i időközi polgármester választáson.

Juhász Oszkár hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy egyeztetési céllal találkozott Eszes Tamással, aki a veszekedéssé fajult megbeszélésen őt fojtogatni kezdte, ököllel az arcába vágott, majd hasba rúgta. Az incidenst követően kórházi látleletet készíttetett, és feljelentést tett a rendőrségen.

 

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, a résztvevők nevének említése nélkül arról tájékoztatott, hogy a feljelentést követően a hajnali órákban garázdaság bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt próbáltak előállítani egy gyöngyöspatai háznál egy 47 éves szolnoki férfit (Eszes Tamást). A gyanúsított azonban a rendőri felszólításnak nem tett eleget, a bilincselés során ellenszegült, megkísérelte kivonni magát az intézkedés alól.

 

A lakóház udvarán tartózkodó többfős baráti társaságból egy 23 éves gyöngyöspatai lakos szintén próbálta akadályozni a jogszerű rendőri intézkedést, és a vele szemben kényszerintézkedést alkalmazó rendőrt bántalmazta, aki ennek következtében könnyű hámsérülést szenvedett.

 

Mindkét férfit előállították a Gyöngyösi Rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellenük - közölte a referens.

 

Juhász Oszkár elmondása szerint Eszes Tamás kezdeményezte az esti találkozót egyeztetés céljából. Erre sor is került a község határában működő benzinkútnál.

 

A beszélgetés alkalmával Eszes - Juhász szerint részegen - kiabálni kezdett vele, majd sor került a tettlegességre. Miközben ő hátrált, Eszest a jelenlévők megpróbálták lefogni - ismertette a történteket a Jobbik polgármester-jelöltje.

 

Eszes Tamás hétfőn délelőtt nem volt elérhető. Helyette Janicsek János, a Véderő "megbízott parancsnoka" vette fel a telefonját, és azt közölte az MTI-vel, hogy az országos parancsnok jelenleg a gyöngyösi rendőrkapitányság fogdájában ül.

 

A történtekről nyilatkozni nem tud, mert nem volt jelen az esetnél - mondta Janicsek János.

 

Gyöngyöspatán hónapok óta feszült a helyzet a lakosság roma és nem roma része között.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a közel 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.
A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben.

 

Az április 22. és 24. közötti időszakra hirdetett a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a Véderő elnevezésű szervezet, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta.

 

A tábornyitás napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.

 

A feszültség ezt követően sem csökkent a településen, és április 26-án késő este, összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

 

Időközben lemondott a község független polgármestere és az időközi választást július 17-re írta ki a választási bizottság.

 

Eszes Tamás korábban saját maga számolt be arról, hogy ez idáig 10 alkalommal volt bűntetve, egyebek között garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt. Ugyanakkor egyszer sem került börtönbe, mindannyiszor pénzbüntetést, vagy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki rá.