HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A francia közszolgálati tv-híradó riportja a magyarországi cigányellenességről

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  franciaország
2011 Június 13    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A magyarországi cigányellenes megmozdulásokkal foglalkozott terjedelmes riportban a France2 francia közszolgálati televízió vasárnap esti híradója a Vatikánban tartott cigánypasztorációs találkozó kapcsán.

Hirdetmény

"Miközben XVI. Benedek arra kérte Európát, hogy ne feledkezzen meg a német koncentrációs táborokban meggyilkolt cigányokról, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Magyarországon félkatonai szervezetek rendszeresen fenyegetik és zaklatják a roma közösséget" - hangzott el a riport felvezetőjében.

 

A legnézettebb, átlagosan mintegy 7 millió nézőt vonzó francia tv-híradó stábja ellátogatott a Betyársereg egyik kiképzőhelyére, egy edzőterembe az ország déli részén. A kommentár szerint a "szélsőjobboldali hadsereg ki akarja űzni a cigányokat az országból". Az arcát csuklyával eltakaró egyik tagjuk, Sándor, arról beszélt a híradónak, hogy személy szerint neki még soha nem volt gondja a cigányokkal, csak egyszerűen utálja őket azért, mert nem tudnak beilleszkedni. Egy másik tag, Attila, akinek a testén náci tetoválások láthatók, úgy vélekedett, hogy azt a tervet kellene követni, amelyet a németek kidolgoztak a második világháború alatt: el kellene távolítani a cigányokat az országból. A szervezet szóvivője, Zsolt, pedig nyíltan rasszistának nevezte magát, miután meggyőződése, hogy a cigányok nem képesek a társadalom hasznos tagjaivá válni, mert a bűnözés a génjeikben van.

 

A riport felidézte a romák elleni, hat halálos áldozattal járó támadásokat, s a stáb ellátogatott a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság helyszínére is, ahol a kommentár szerint a rendőrség először megpróbálta eltussolni az ügyet, egyszerű háztartási balesetként kezelve azt egészen addig, amíg egy európai parlamenti képviselő nem gyakorolt nyomást a hatóságokra.

 

"Az elmúlt három hónapban tucatnyi cigányellenes felvonulást tartottak Magyarországon" - folytatta a tudósító, megemlítve, hogy először Gyöngyöspatán volt márciusban "szélsőjobboldali fáklyás" megmozdulás, ahol egy idős ember öngyilkos lett, állítólag azért, mert romák zaklatták.

 

A híradó stábja felkereste a jelenleg a rendőrség által védett helyi cigánytelepet, ahol a kommentár szerint nagyrészt olyan romák élnek, akiket a rendszerváltást követően elsőként bocsátottak el a gyárakból. Farkas János, a gyöngyöspatai roma önkormányzat vezetője elmondta: a településen nem történt olyan komolyabb bűncselekmény, amely indokolná bármilyen katonai szervezet jelenlétét. Elismerte, hogy a cigányok között is vannak rossz emberek, ahogyan a társadalom más rétegeiben is vannak bűnöző hajlamú egyének. Véleménye szerint a szélsőjobboldal a cigányokkal szembeni előítéleteket választási célokra használja fel.

 

"Pártjuk, a Jobbik egyébként 16,8 százalékot ért el a legutóbbi parlamenti választásokon. Orbán Viktor populista kormánya pedig hetekig várt, mielőtt elítélte a rasszista felvonulásokat" - tette hozzá a kommentár. "Nemzetközi nyomásra a magyar kormány azóta megszigorította a félkatonai szervezetek ellenőrzését, de nem tiltotta be őket" - zárta riportját a France2.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt