2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egészségügyi és információs napok romák megsegítésére Szabolcsban és Borsodban
2011. 06. 11. 00:00

Egészségügyi és információs napok kezdődnek Szabolcs-Szatmár-Bereg nyírbátori és Borsod-Abaúj-Zemplén megye encsi térségében a roma kisebbség tagjainak megsegítésére.

Az egészségügyi és információs napokat a nyírbátori körzet húsz, az encsi térség 36 településén a Roma Oktatási Alap és a Demján Sándor Alapítvány szervezi a helyi önkormányzatokkal, a vöröskereszttel, valamint az Értetek Karitatív Egyesülettel közösen - mondta a humanitárius rendezvénysorozat irányítója.

 

Kiemelte: az 56 településen, ahol külön-külön időpontban, lehetőleg helyi közösségi eseményekhez kötve szervezik a rendezvényt, több mint százezer roma lakosnak szeretnének segíteni egészségi állapotuk felmérésében, valamint halmozottan hátrányos helyzetük megváltoztatásában.

 

Zsadányi Gábor tájékoztatása szerint a roma kisebbség tagjai egészségügyi szűrővizsgálatokon vehetnek részt, így például mérik vérnyomásukat, koleszterin- és vércukorszintjüket.

 

Az eredményeket tartalmazó úgynevezett szűrőfüzetet minden érintett megkapja a vizsgálatok elvégzése után, ezzel betegséggyanú esetén házi-, majd szakorvoshoz fordulhat a további kezelés érdekében.

 

A szervezők egyeztetik azt is, hogy az érintettek egy későbbi időpontban mikor mehetnek a lakóhelyükön tüdő- és mellrákszűrésre. Emellett szakemberektől életvezetési tanácsokat kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű családok, elsősegélynyújtásra, sérülések ellátására is felkészítik őket.

 

A nyírbátori térségben szeptember közepéig, az encsi körzetben júliustól szeptember végéig rendezik meg az egészségügyi és információs napokat a roma kisebbség tagjainak.