HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Látószög – műveltségi verseny romáknak a roma kultúráról

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  nagykanizsa
2011 Június 09    Forrás: kanizsaujsag.hu


Ez a cikk archív

Nagykanizsán rendezték meg a Látószög – Roma kulturális és műveltségi verseny országos szóbeli döntőjét. A versenyt meghirdető Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége az Oktatásért Közalapítvány pályázatán nyert lehetőséget a program megvalósítására.

Hirdetmény

A döntőt három levelezős forduló előzte meg. A verseny októberben kezdődött, melyre minden magyarországi 7.-8. és 9.-10. osztályos tanuló jelentkezhetett háromfős csapatot alkotva.


Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének elnöke elmondta, olyan feladatokat állítottak össze a versenyzők számára, amelyekkel nemcsak mérhetik, hanem tovább is fejleszthetik a fiatalok valós tudását. A verseny célja a roma kultúra és művészet elemeinek feldolgozása mellett az volt, hogy a diákok felismerjék a cigány kultúra szerepét az egyetemes művészetben és kultúrában.

 

A versenyre városunk mellett az ország minden területéről, így például Debrecenből, Kazincbarcikáról, Bonyhádról, Csobánkáról, Óhídról, Kerecsendről, Csapiból, Celldömölkről is indultak csapatok. A többségük végig helytállt a versenyen, de bizony akadtak olyanok is, akik a felénél feladták.

 

Nagy József György véleménye szerint az országos döntőbe csak a legjobbak jutottak be. A verseny feladattípusai között szerepelt zenei művek felismerése, szövegalkotás, képzőművészeti és mozgókép alkotások felismerése, bemutatása, rendezése, elkészítése, és a roma irodalom alkotásainak feldolgozása, értelmezése. A résztvevő csapatok az oklevelek mellett értékes tárgyjutalmakban részesültek. Ezen kívül mindkét korcsoport első helyezést elért csapata egy hetet tölthet el a DRVSZ szokásos nyári roma hagyományőrző és művészeti táborában.

 

A Látószög – Roma kulturális és műveltségi verseny végeredménye:


1. korcsoport, 7 - 8. osztály: 1. Terne Trajo (Bonyhád), 2. Kerecsendi Csillagok (Kerecsend), 3. Roma - próba (Kazincbarcika).

 

2. korcsoport, 9 - 10. osztály: 1. Terne Cherhaja (Bonyhád), 2. Óhíd csapat (Óhíd - Keszthely), 3. Shukár Lulugyá (Celldömölk).Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt