2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Látószög – műveltségi verseny romáknak a roma kultúráról
2011. 06. 09. 00:00

Nagykanizsán rendezték meg a Látószög – Roma kulturális és műveltségi verseny országos szóbeli döntőjét.

A döntőt három levelezős forduló előzte meg. A verseny októberben kezdődött, melyre minden magyarországi 7.-8. és 9.-10. osztályos tanuló jelentkezhetett háromfős csapatot alkotva.


Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének elnöke elmondta, olyan feladatokat állítottak össze a versenyzők számára, amelyekkel nemcsak mérhetik, hanem tovább is fejleszthetik a fiatalok valós tudását. A verseny célja a roma kultúra és művészet elemeinek feldolgozása mellett az volt, hogy a diákok felismerjék a cigány kultúra szerepét az egyetemes művészetben és kultúrában.

 

A versenyre városunk mellett az ország minden területéről, így például Debrecenből, Kazincbarcikáról, Bonyhádról, Csobánkáról, Óhídról, Kerecsendről, Csapiból, Celldömölkről is indultak csapatok. A többségük végig helytállt a versenyen, de bizony akadtak olyanok is, akik a felénél feladták.

 

Nagy József György véleménye szerint az országos döntőbe csak a legjobbak jutottak be. A verseny feladattípusai között szerepelt zenei művek felismerése, szövegalkotás, képzőművészeti és mozgókép alkotások felismerése, bemutatása, rendezése, elkészítése, és a roma irodalom alkotásainak feldolgozása, értelmezése. A résztvevő csapatok az oklevelek mellett értékes tárgyjutalmakban részesültek. Ezen kívül mindkét korcsoport első helyezést elért csapata egy hetet tölthet el a DRVSZ szokásos nyári roma hagyományőrző és művészeti táborában.

 

A Látószög – Roma kulturális és műveltségi verseny végeredménye:


1. korcsoport, 7 - 8. osztály: 1. Terne Trajo (Bonyhád), 2. Kerecsendi Csillagok (Kerecsend), 3. Roma - próba (Kazincbarcika).

 

2. korcsoport, 9 - 10. osztály: 1. Terne Cherhaja (Bonyhád), 2. Óhíd csapat (Óhíd - Keszthely), 3. Shukár Lulugyá (Celldömölk).