HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Heves vita az egyházi cigánytelepi iskola miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Június 09    Forrás: Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Heves vita alakult ki a legnagyobb nyíregyházi szegénytelepen újrainduló egyházi iskola miatt. A városi közgyűlés és a Hajdúdorogi Egyházmegye megállapodása alapján szeptembertől ismét megnyitja kapuit a négy éve bezárt intézmény.  A fenntartó Görögkatolikus Egyház elutasította a Roma Oktatási Alap szakmai vitájára szóló meghívását, és azt üzente, hogy „ne nyissanak hivatalos fórumot” a kezdeményezésről. Az alpolgármester a szabad iskolaválasztás jogára hivatkozva csak annyit közölt, hogy bárki beírathatja a gyerekét a szegénytelepi egyházi intézménybe. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa arra emlékeztetett, hogy a helyi roma kisebbségi önkormányzat egyetértésével indul az egyházi iskola.  

Hirdetmény

Ezt az iskolát Isten segítségével mi fogjuk megnyitni és működtetni, ezért tőlünk függetlenül hivatalos fórumot ne nyissanak arról tárgyalandó, hogy ki miként vélekedik e merész kezdeményezésünkről" - reagált a Görögkatolikus Egyház honlapján közzétett levelében Kocsis Fölöp megyéspüspök a Roma Oktatási Alap (ROA) közleményére.

 

A nemzetközi szervezet korábban azt kifogásolta, hogy Nyíregyháza legszegényebb részén újraindítja az egyház a Huszár telepi intézményt. A megyéspüspök elutasította a ROA meghívását a keddi szakmai fórumra. A ROA az iskola újraindításáról tárgyalt volna az érintettekkel, a megyéspüspök pedig azért mondott nemet, mert nem vonták be őket az előzetes egyeztetésbe. A ROA ezután lemondta a rendezvényt.

Ahogy azt a Roma Sajtóközpont (RSK) hírül adta, négy éve a város bezárta a cigányiskolát, szeptembertől azonban a városi közgyűlés és a Hajdúdorogi Egyházmegye megállapodása alapján újraindítják azt. A közgyűlés ezzel egyidőben becsukott két intézményt, kettőben pedig a felső tagozatot szüntette meg. A Görögkatolikus Egyház egyelőre a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola telephelyeként működteti a Huszár telepit, később a tervek szerint önálló lesz, és felmenő rendszerben építik ki az általános iskolát a 8. osztályig. Ez azt jelenti, hogy most szeptemberben csak első évfolyam indul. A ROA szerint az iskola nem felel meg a közoktatási törvény szellemének, amely szerint a többiskolás települések oktatási intézményeiben arányosan kell elosztani a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat. A megyéspüspök a levélében ezt cáfolta.

Azt nem sikerült kiderítenünk, hogy miért indítják újra a négy éve bezárt cigányiskolát. Halkóné Rudolf Éva, Nyíregyháza alpolgármestere csak annyit válaszolt kérdéseinkre, hogy a szabad iskolaválasztás alapján bárki beírathatja a gyerekét a görögkatolikus intézménybe, és a Huszár telepiek is élhetnek ezzel a joggal.  Sivádó Csaba, a Hajdúdorogi Egyházmegye oktatási referense azt mondta, hogy nem iskolaátvételről van szó, hanem az egyház katolikus iskolát indít, és jövőre a telepi óvodát is átvennék.  

Ahogy azt az RSK hírül adta, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gy erekeknek Alapítvány (CFCF) 2006-ban eljárást indított az egyenlő bánásmód megsértése miatt a nyíregyházi önkormányzat ellen, mert szerintük jogellenesen különítették el a roma gyerekeket a Huszár telepi iskolában. Nem várva meg a per eredményét, a város önkormányzata egy év múlva bezárta a szegregáló iskolát, és a diákokat a város hat másik intézményében helyezték el. A nyíregyházi önkormányzat programot dolgozott ki az elhagyott Huszár telepi iskola hasznosítására, és "Huszárvár" néven szociokulturális szolgáltató központot alakítottak ki benne. Ez az épület ad helyet szeptembertől a régi-új iskolának.

Mohácsi Erzsébet, a CFCF igazgatója gyenge érvnek nevezte a szabad iskolaválasztás jogára való hivatkozást, és azt mondta, hogy ez a magyarázat nem állná meg a helyét a bíróságon. Emlékeztetett arra, hogy amikor a CFCF a roma gyerekek szegregált oktatása miatt pert indított a kaposvári önkormányzat ellen, a bíróság úgy foglalt állás, hogy akkor önkéntes az iskolaválasztás, ha a szülő teljes körű tájékoztatást kap arról, milyen más lehetőségek közül választhat. Kiemelte, hogy a Huszár telepi romák esetében ezt nem tapasztalták.  

 

A jogvédő kifogásolta, hogy sem Hoffmann Rózsa közoktatási, sem Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár nem foglalt állás az ügyben. Pedig választ kellene adni arra a kérdésre, hogy ha az állam nem tarthat fenn szegregált iskolát, akkor az egyháznak miért szabad. Emlékeztetett arra, hogy az egyházak majdnem kétszer annyi állami normatívát kapnak a gyerekek után, mint az állami iskolák. Mohácsi Erzsébet tévhitnek nevezte, hogy senki nem szólhat bele az egyházi iskola alapításába és működésébe. Szerinte erre a szülők, az önkormányzat, az Oktatási Hivatal, a helyi roma kisebbségi önkormányzat, a helyi roma szülőkből álló érdekvédelmi szervezet és a jogvédők is jogosultak.

Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok országgyűlési biztosa szerint „nehéz igazat mondani” a nyíregyházi régi-új telepi iskola elindításáról, mert a roma kisebbségi önkormányzat egyetértésével indul a görögkatolikus iskola. Hozzátette, hogy a helyieknek kell dönteni az ügyben, a jogvédők pedig árgus szemmel figyelhetik, mi történik az intézményben.  A nyíregyházi roma önkormányzat elnöke, Csorba Miklósné azt mondta, hogy a helyi roma testület arról határozott, ha a telepiek támogatják az iskola újraindítását, akkor ők nem akadályozzák meg azt.

A Katolikus Egyháznak nincs közvetlen elvi direktívája az integrált oktatás kérdésében - olvasható a Katolikus Egyház Váci Egyházmegye lelkipásztorának, a váci Ceferínó ház vezetőjének az RSK-hoz eljuttatott levelében. Dúl Géza atya azt írta, hogy egyik fontos tanításuk a befogadás, ennek megfelelően az integrált oktatás az ideális megoldás. Emlékeztetett arra, hogy a diplomás cigányemberek többsége az integrált oktatásból került ki.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   nissanmicra  | 2011 Június 09 19:13:08 like(0) dislike(0)

HÁT MÁR NEM IS LEHET TUDNI, KI ISZIK VIZET ÉS KI PRÉDIKÁL BORT.(FIDESZ-KDNP)             HA MEGNYISSÁK AKKOR NYILVÁN VALÓAN A SZEGREGÁCIÓT TÁMOGATJÁK.SZÁNALMAS AZ ALPOLGÁRMESTER  ASSZONY  NYILATLOZATA-TALÁN Ő VAGY VALAMELY KOLEGÁJA ODA AKARJA HORDANI A GYEREKÉT ?  (SZABADISKOLAVÁKASZTÁS) LEHET ERRE GONDOLT ÉS PÉLDÁT MUTTAT A NYIREGYHÁZI POLGÁROKNAK??  A TISZTELETES ÚR MEGELFELEJTETTE ,HOGY MÁR NEM FEUDALIZMUSBA ÉLÜNK(MÉGSZERENCSE)MINDENKI AKKOR CSINÁL FÓRUMOT AMIKOR AKKAR, MEG AZT HIV MEG AKIT AKAR ,TÖRVÉNYES KERETEKEN BELÜL. A  DIKTATURÁNAK EZT MINDIG NEHÉZ VOLT EZT ELVISELNIE(SZÁLASI,HITLER,MUSSOLINI.  


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt