2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nagy érdeklődés Strasbourgban az Igazgyöngy Alapítvány kiállítása iránt
2011. 06. 08. 00:00

Tömeges érdeklődést keltett, és nagy sikert aratott az Európai Parlament strasbourgi székházában a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását végző Igazgyöngy Alapítvány kiállítása.

A tárlat megnyitóján részt vettek a fiatal alkotók, és az alapítvány művészeti iskolájának az igazgatója, Ritók L. Nóra. Elmondta, hogy 650 gyerek tanul a berettyóújfalui művészeti iskolában, háromnegyedük halmozottan hátrányos helyzetű.

 

"Amikor roma oktatási-fejlesztési programokról beszélünk, ritkán képzeljük mögéjük a valóságot. A valóság most itt van a szemünk előtt, a kiállított képek önmagukért beszélnek. Ha van segítőkészség, kitartás és összefogás, az sikerre vezet" - mondta a kiállítás megnyitóján Göncz Kinga a tájékoztatás szerint.

 

"A szegénység olyan mélyéről érkeztek hozzánk ezek a képek és fiatal alkotóik, ahol nincs munka, megélhetés, normális életkörülmények. De van egy iskola, vannak elkötelezett pedagógusok, mint Ritók L. Nóra, akik tudják, hogyan kell és lehet a tehetséget kibontakoztatni, örömet lelni az alkotásban, és örömet szerezni az alkotásokkal" - fejtette ki a képviselő a 25 festményből és hét fotótablóból álló tárlat megnyitóján.

 

A mi történeteink címet viselő kiállítás képein Erdős Lajos tyukodi cigány mesemondó meséi elevenednek meg tizenéves gyerekek fantáziavilágán keresztül. A művek különlegessége, hogy a gyermekek lakókörnyezetében készültek, a festményeket kiegészítő fotótablók az alkotás folyamatát mutatják be.

 

A művészeti iskolában készült alkotások már több száz hazai és nemzetközi pályázaton nyertek díjakat, több külföldi galéria is érdeklődött irántuk.

 

Az Európai Parlamentben több képviselő is jelezte, szívesen megvásárolná a kiállított műveket - derül ki a közleményből.