HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán a roma integrációs tapasztalatokról tájékozódott Spanyolországban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Június 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A roma integráció spanyolországi tapasztalatairól tájékozódott Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Hirdetmény

A politikus kedden és szerdán romatelepeken, fölzárkóztató intézményekben, regionális képzőközpontokban tett látogatást Sevillában és Madridban, és tárgyalt Isabel Martínez Lozanóval, a szociális, egészségügyi és esélyegyenlőségi minisztérium államtitkárával.

 

Spanyolországban komoly tudás halmozódott föl mind a teleprehabilitáció, mind az iskolai fölzárkóztatás területén, az elmúlt 15 évben sikerült felszámolni lényegében az összes romatelepet a mediterrán országban - mondta el Balog Zoltán az MTI-nek telefonon adott szerdai nyilatkozatában. Itt vannak a szakmailag a legjobban kiérlelt, a tapasztalatokat - köztük a negatív tapasztalatokat is - hasznosító projektek és intézkedések - tette hozzá.

 

Balog Zoltán az egyik utolsó, még meglévő - részlegesen már fölszámolt - roma telepen járt Madridban, ahol korábban 300 cigány család lakott. A kétnapos látogatás másik helyszíne Sevilla volt, Andalúzia tartomány fővárosa. Spanyolországon belül Andalúziában él a legtöbb - több mint 400 ezer - cigány.

 

Az államtitkár elmondta, az egyik, Magyarországon is hasznosítható spanyolországi tapasztalat, hogy a cigány telepek fölszámolásakor teljesítményhez kötötték az új lakhely - jellemzően szociális bérlakás - elfoglalását. A cigánycsaládok csak akkor maradhattak az új, komfortos lakóhelyen, ha megtartották a vállalt kötelezettségeket, például azt, hogy a gyerekeknek iskolába kell járniuk.

 

Balog tájékoztatást kapott arról, hogy Spanyolországban fokozott hangsúlyt fektetnek a nők, cigány asszonyok bevonására. Délutáni tanfolyamokat, egészségügyi felvilágosítást szerveznek nekik az iskolában, igyekeznek érdekeltté tenni őket a gyerekek iskolai előmenetelében.

 

Emellett cigány fiataloknak biztosítják azt a lehetőséget, hogy tanműhelyekben olyan munkatapasztalatokat szereznek, amelyek megkönnyítik a munkához jutásukat.

 

A sikeresnek mondható programok révén ma már Spanyolországban a hagyományosan - évszázadok óta - ott élő romákhoz képest sokkal nagyobb problémát jelent a Romániából és más kelet-európai országokból az elmúlt években bevándorolt cigányok társadalmi integrációja - mondta el kétnapos spanyolországi látogatása végén Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt