HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egyházi áldás az iskolai elkülönítésre? – A Roma Oktatási Alap tiltakozik

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Június 02    Forrás: Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A Görögkatolikus Egyház Nyíregyháza legnagyobb szegénytelepén újraindítaná a négy éve bezárt cigányiskolát. Az iskola megnyitása a városi közgyűlés és a Hajdúdorogi Egyházmegye közoktatási megállapodása alapján valósulhat meg.  A közgyűlés ezzel egyidőben bezárt két iskolát, kettőben pedig a felső tagozatot szüntette meg.

Hirdetmény

A nyíregyházi képviselőtestület keddi önkormányzati ülésén két iskolájának bezárásáról döntött, miközben a Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Egyházmegyéjével együttműködési megállapodást és támogatási szerződést kötött a város egyik régi-új iskolájának a beindításáról. Az önkormányzat 22 millió forintos hazai és uniós forrásból újrahasznosította a négy éve bezárt iskolaépületet. Két éve Huszárvár néven szociokulturális szolgáltató központ működik az egykori cigányiskola épületében, ahol az egyház az „oktatási feladatain kívül romapasztorációs tevékenységet is folytatni kíván” majd. A megállapodás egyebek mellett az „esélyegyenlőségre, a hazaszeretetre nevelésre és a kisebbségek anyanyelvi oktatásához való jogára” hivatkozik. Csakhogy az ezer-ezerötszáz lakosú szegénytelepen szinte senki nem beszél cigányul.

 

A Görögkatolikus Egyház honlapján az olvasható, hogy egyelőre a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola telephelyeként működtetik a Huszár telepi iskolát, később a tervek szerint önálló intézményként, és felmenő rendszerben építik ki az általános iskolát a 8. osztályáig.

 

A belvárosi Szent Miklós Görög Katolikus Általános Iskolaalapító okirata szerint 300 diák vehető fel az intézménybe – a közoktatás-statisztika szerint azonban csak 255 tanuló jár ide jelenleg. Ezek alapján vélhetőleg volna megoldás arra, hogy ne a város legnagyobb szegénytelepén, hanem belvárosi környezetben oktassák a  most felvenni kívánt gyerekeket. Dr. Sivadó Csaba szerdán azt közölte az RSK-val, hogy nem átvételről van szó, hanem arról, hogy az egyház indít katolikus iskolát, jövő szeptembertől pedig átvennék a Huszár telepi óvodát is.

 

Közben a Roma Oktatási Alap (ROA) közleményben szólította fel a nyíregyházi közgyűlést, hogy vonja vissza döntését. Emlékeztetnek arra, hogy négy éve a város bezáratta a cigányiskolát, a mostani döntéssel viszont ismét lehetővé teszik a szegregációt. Az iskola a 2006/2007-es tanév végén jogutód nélkül szűnt meg, a diákokat a telepen kívüli iskolákba helyezték el. Ahogy azt az RSK hírül adta, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) 2006-ban eljárást indított az egyenlő bánásmód megsértése miatt a nyíregyházi önkormányzat ellen, mert szerintük jogellenesen különítették el a roma gyerekeket a Huszár telepi iskolában. Nem várva meg a per eredményét, a város önkormányzata egy év múlva bezárta a szegregáló iskolát. A diákokat a város hat másik intézményében helyezték el.

 

A nyíregyházi önkormányzat programot dolgozott ki az elhagyott Huszár telepi iskola hasznosítására, és „Huszárvár” néven szociokulturális szolgáltató központot alakítottak ki benne. Az intézmény bejáratánál kihelyezett tábla szerint uniós és hazai forrásokból körülbelül 22 millió forintot fordítottak az épület rendbetételére. Az intézményben egyebek mellett könyvtár, tanoda, mosoda, római katolikus kápolna, és gyermekjóléti központ működik. Az utóbbi ajtaján az a felirat olvasható, hogy „az irodában csak az itt dolgozók tartózkodhatnak, mások nem léphetnek be”… A megállapodás szövegéből kiderül, hogy a város 60 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott arra, hogy szociális és gyermekjóléti szolgáltatásait, valamint civil szervezetek elhelyezését a bezárt iskola épületében biztosítsa.

 

A ROA szerint az újrainduló iskola nem felel majd meg a közoktatási törvény szellemének, amely előírja, hogy a többiskolás települések oktatási intézményeiben arányosan kell elosztani a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat.

 

Nemzetközi és hazai felmérések bizonyítják, hogy a tanulók elkülönítése óhatatlanul együtt jár az oktatás színvonalának leromlásával. Az elkülönítés okozta színvonalromlás szükségszerűen következik be, a tanulók szelektálódása magával hozza a pedagógusok kontraszelekcióját is: a jobb, képzettebb tanárok közel ugyanannyi fizetésért azokat az iskolákat választják, ahol kevesebb munkával (pl. biztos hátterű tanulók oktatásával) több sikert könyvelhetnek el.


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   nissanmicra  | 2011 Június 03 15:43:49 like(0) dislike(0)

AZ ÖNJELÖLT JOGVÉDÖKRŐL PEDIG CSAK ANNYIT  SOK KICSI SOKRA MEGY.

#2   nissanmicra  | 2011 Június 03 15:12:41 like(0) dislike(0)

TISZTELT DELORO!!! HA TE A GYEREKEDETT SZOLNOKON VAGY NYIREREGYHÁZÁN ILYEN ISKOLÁBA KELLENNE JJÁRRATNOD A GYEREKEDETT -NEM TUDOM HOGY ÁLLNA A SZÁD .KÉT ÚT VAN VAGY ERŐLTETTET INTEGRÁCIÓ MINT ROMÁNIÁBA AZ ERDÉLYI MAGYAROK ÉS ROMÁNOK)VAGY MAJD ELJÖN AZ IDŐ MINT A TRIANONI MAGYARORSZÁG A KISSEBBSÉGEK EGYSZER SOKKAN LESZNEK MEGUNJÁK OSZT MAJD KIVÁLLNAK AZ (AUTÓNÓMIA )                  ORSZÁGBÓL ÉS SZIA.ÉRDEKES AKKOR IS A PAPOK DIRIGÁLTAK-BALOG ZOLTÁN ROSSZ LÓRA TETT )NEM SOKÁIG LESZ HIVATALBA  AZ MÁR SZINTE BIZTOS HOGY AZ ELSŐ CSERÉBE VAGY MÁSODIKBA BENNE LESZ. A LUNGO DROM VISZA VESZI AMI MEGILLETTI.

#1   deloro  | 2011 Június 03 08:22:55 like(0) dislike(0)

A roa tiltakozik, lehetőleg jó messziről. ők biztos ismrik nagyon jól a helyzetet. Az egyház tudja mit csinál és senki nem feltételezhet rosszhiszeműséget a részükről. Kezd bosszantani nagyon ez a paranoid elkülönítési, szegregációs, asszimilációs, integrációs félelem, ami mostanában megy. Ezek sokszor mesterségesen generált félelmek. Utálom az Önjelölt jogvédőket. a Nyíregyházi romák közül ki kérte meg őket bátmire is.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt