2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band közös koncertje
2011. 06. 02. 00:00

Fennállása óta először lép fel együtt a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band; a közös gálakoncert vasárnap lesz a Budapest Kongresszusi Központban.

"Érdekes, izgalmas lesz a két együttes első ilyen találkozása, és úgy tűnik, nem az utolsó, mert az országban már máshol is érdeklődnek utánunk" - mondta Beke Farkas Nándor, a 2005 óta egyesületi formában működő 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára az MTI-nek.

 

Jávori Ferenc (Fegya), a Budapest Klezmer Band vezetője azt emelte ki, hogy a levegőben mindig ott volt a közös koncert lehetősége, beszéltek is róla egymással, de most kérte fel őket először egy produkciós iroda.

 

Beke Farkas Nándor szerint a két műfaj egy tőről fakad, a dallamsor, a hangszerek, mint a hegedű vagy a klarinét egyformák, csak az előadásmód más. A cigányzenében a hegedű, a klezmer muzsikában pedig a klarinét dominál. A színpadon lesz hangszerpárbaj is - árulta el. A zenekartól nem idegen a klezmer, mert a Kárpátalján az I. világháború előtt sok cigány és klezmer zenész együtt játszott. Mint hozzátette, meggyőződése, hogy egységes hangzást fognak kialakítani.

 

A vasárnapi koncert egyik sztárvendége Bangó Margit Kossuth-díjas énekes lesz. "Margit olyan, hogy a közönség reagálásától teszi függővé, mit énekel, így sokszor improvizálunk" - jegyezte meg Beke Farkas Nándor.

 

Jávori Fegya arról beszélt, hogy Munkácson született és ott cigányok játszották a klezmert, Rózsavölgyi Márk is cigánybandákkal hegedült és ő maga is cigányzenésztől tanulta a klezmermuzsikát.

 

A koncerten a 100 Tagú Cigányzenekarnak és a Budapest Klezmer Bandnek lesz egy-egy 30-35 perces saját blokkja, és legalább három számot közösen mutatnak be.

 

A Budapest Klezmer Banddel énekel a másik sztárvendég, Falusi Mariann, aki két jiddis dalt ad elő és részletet a Gettó című zenés drámából, amely Joshua Sobol izraeli drámaíró darabja, a zenéjét Jávori Fegya szerezte és tavaly októberben volt a bemutató Pécsett Haumann Péter főszereplésével.