2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma jogi szervezet: hatékonyabb hatósági fellépésre van szükség
2011. 06. 01. 00:00

Az ERRC munkatársai szerint a hatóságoknak hatékonyabban kellene fellépniük a romák ellen irányuló erőszak és az Európában a leginkább őket érintő emberkereskedelem ellen.

Rob Kushen, az ECCR igazgatója a szervezet szerdai, budapesti tájékoztatóján azt mondta: egyértelmű, hogy az államnak kötelessége kivizsgálni a romák elleni erőszakos bűncselekményeket, gyakran mégsem elég hatékony a nyomozás, akár hivatalos személyek, akár civilek az elkövetők.

 

Stano Daniel, az ECCR kutatója kiemelte, hogy a szervezet a megelőzés fontosságát hangoztatja, és úgy látják, szorosabban kellene együttműködnie a rendőrségnek a civil szervezetekkel. Az áldozatok támogatása, segítése is igen fontos - tette hozzá. Úgy véli, emellett rendszeres, folyamatos képzésre van szükség, hogy a hatóságok tudják, mi a teendő ezekben az esetekben.

 

Geller Judit, a szervezet jogi munkatársa szerint Magyarországon nincs megbízható statisztika az esetekről, és sok feltáratlan ügy lehet.

 

Rob Kushen az emberkereskedelemmel kapcsolatban hangsúlyozta: azt nem szabad összekeverni a bevándorlással, amely önkéntes, és az embercsempészettel, amelynek keretében a határ átlépése után szabadon mozoghatnak az érintettek.

 

Ostalinda Maya, az ECCR kutatója rámutatott arra, hogy nehéz vizsgálni az emberkereskedelem ügyét, mivel illegális tevékenységről van szó, így kevés adat áll rendelkezésre. Mint hozzátette, Európában súlyosbítja a problémát a belső határok hiánya. Az emberkereskedelem egy adott országon belül is megjelenhet, ekkor elsősorban vidékről a városokba irányuló jelenségről van szó - fogalmazott. Kiemelte: csak nagyon kevés esetben indul eljárás, és a helyzetet nehezíti, hogy a hatóságok gyakran bűnözőkként kezelik az áldozatokat is.

 

Geller Judit azt mondta, hogy az emberkereskedelem áldozatai között Magyarországon is felülreprezentáltak a romák, az érintett nők mintegy 80 százaléka roma. Mint kifejtette, Magyarország forrás- és tranzitország egyben, az áldozatok általában Hollandiába, Svájcba és Olaszországba kerülnek. Úgy véli, a hatóságokat jobban fel kellene készíteni arra, hogyan kezeljék ezeket az eseteket, miként ismerjék fel az áldozatokat. Véleménye szerint a kormány nem tekinti kiemelt kérdésnek a problémát, és a civil szervezeteket sem vonják be a munkába.

 

Az Európai Roma Jogok Központja budapesti székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet, amely a romák problémáinak megoldásával foglalkozik. Az 1996-ban alapított szervezet a diszkrimináció és a faji előítéletek ellen harcol, képzéseket tart roma aktivistáknak, és részt vesz a romák elleni bűncselekmények elemzésében is.