2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

MSZP: közmunka helyett munkaszolgálatot akar a kormány
2011. 05. 31. 00:00

Az MSZP szerint a kormány az elmúlt napokban világossá tette, hogy az új közmunkaprogram egyetlen célja az állástalanok "megrendszabályozása", a kabinet közmunka helyett munkatáborokat akar.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában elmondta: a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejétől a belügyminiszter irányítása alatt létrejön az új közmunkaalap.

 

Szűcs Erika országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón erre reagálva kijelentette: a döntés azt mutatja, hogy a kormány közmunka helyett munkatáborokat akar, ahol "munkaszolgálatosok dolgoznak belügyi felügyelet alatt". Szavai szerint a "nemzeti munkaerő-kölcsönző" a helyi gazdaság élénkítése és a közfoglalkoztatottak képességeinek javítása helyett kizárólag a társadalom peremére sodródott állástalan százezrek "megrendszabályozását" célozza.

 

A volt szociális és munkaügyi miniszter szólt arról is, hogy az MSZP véleménye szerint a kormány irreális terveket sző a közmunkaprogramokkal összefüggésben. Elmondta, a kabinet az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodás alapján 2015-ig százezer cigány embert vonna be a munkaerőpiacra, és munkát ígér az újra dolgozni kényszerülő rokkantnyugdíjasoknak, a 90 napnál hosszabb ideje állástalanoknak, valamint 30 ezer, nyugdíjból visszatérő rendészeti dolgozónak. Ez nagyjából 400 ezer ember - mutatott rá a szocialista politikus, hozzátéve: ugyanakkor a kormány a ciklus végéig csak 300 ezer új munkahelyet helyezett kilátásba, többségüket a közmunkaprogramok keretében.

 

Kiemelte továbbá, hogy 2010-ben, amikor a Bajnai-kormány szabályozása volt érvényben, az önkormányzati közfoglalkoztatás átlagos havi létszáma 90 ezer fő volt, időtartama kétharmaduk esetében napi nyolc óra, hossza pedig átlagosan elérte a fél évet. Így az önkormányzati közmunkaprogram 180 ezer embert ért el, 30 ezren pedig állami közmunkát kaptak - mondta. Ezzel szemben az idén 170 ezer ember jut napi négy órában, 2-4 hónapra közmunkához, és csak 25 ezret foglalkoztatnak nyolc órában, további 9 ezer ember pedig vállalkozásoknál kaphat így munkát - ismertette a szocialista politikus, megjegyezve: mindez jelzi a közmunkaprogram romlását. Elsősorban azt kifogásolta, hogy a kormány szerinte szakított azzal az elképzeléssel, hogy minden családban legyen valaki, aki nyolc órában dolgozik.