2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nagykőrösre akarják költöztetni a kecskeméti cigányokat?
2011. 05. 28. 00:00

Elterjedt a pletyka, miszerint Kecskemétről több száz cigány családot akarnak áttelepíteni a nagykőrösi konzervgyár öltözőépületeibe vagy a volt szovjet laktanya még kihasználatlan ingatlanaiba.

A pletyka az utcáról bekerült a nagykőrösi képviselő-testület elé is. Csütörtöki ülésükön napirend előtt tárgyalák a témát.

 

– A közigazgatási térkép megváltoztatásáról és más ügyekben többször tanácskoztam Zombor Gáborral, Kecskemét polgármesterével, de soha szóba sem került közöttünk családok átköltöztetése. Ez a hír a hozzám is a választópolgároktól érkezett, érdeklődnek mi igaz belőle. Ki százötven, mások kétszáz-háromszáz család áttelepítését emlegetik. Mindenkinek azt válaszolom, amit a csütörtöki képviselő-testületi ülésen is kifejtettem: ez a híresztelelés szemenszedett hazugság, amivel nem szabad érdemben foglalkozni. Véleményem szerint a Jobbik nagykőrösi aktivistái terjesztik a városvezetés lejáratására – közölte kérdésünkre Czira Szabolcs. A megszólított jobbikosok részéről Dénes Dénes nagykőrösi önkormányzati képviselő, a párt alapszervezetének helyi elnöke cáfolta az elhangzottakat.

 

– Mi nem terjesztünk rémhíreket, inkább az a jellemző, hogy nekünk panaszkodnak a vélt betelepítés miatt. Az egész város erről beszél – mondta Dénes Dénes. – Beszéltem a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel, ők is határozottan tiltakoznak – számolt be tapasztalatairól a képviselő. Kiemelte: ha tényleg ez lenne a megyeváltás feltétele, akkor inkább Pest megyében maradnak. – Méltatlan és felháborító maga a témafelvetés is – kezdte mondandóját Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere. – A pletykaáradatból egyedül a városrehabilitációs programunk valós, de az éppen a megtartásról, a romák életkörülményeinek lakóhelyükön való javításáról, közösségi épületek építéséről szól – sorolta a városvezető. Hozzátette: objektív akadályai is lennének a hasonló elképzeléseknek, a Kórház utcát is érintő városrehabilitációs terveket ugyanis független esélyegyenlőségi szakemberek felügyelik.

 

Utánanéztünk a szóban forgó nagykőrösi konzervgyár volt női öltözőépületnek. Kiderült: korábbi tulajdonosa idén adta el a 700 négyzetméteres ingatlant. Úgy tudjuk, új tulajdonosai alkalmi munkavállalók szállásaként tervezik üzemeltetni a gyümölcsszedések idejére. Az ugyanitt található tizenegy szociális lakás éppen eladó, információink szerint erre is van komoly érdeklődő.