2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Segély vagy munka: nincs kiút?
2011. 05. 27. 00:00

Munkanélkülieknek, szociális segélyből élőknek szól a Kiútprogram konstrukciója. A kísérletinek nevezett program másfél éve ad hitelt mélyszegénységben élőknek vállalkozások elindításához.

„A jelenlétünk és a létünk tolerálva van, de nem mondanám, hogy egy nagyon aktív együttműködés lenne közöttünk, pedig kéne, hogy legyen” – jellemezte a kormány és a szervezet viszonyát Felcsuti Péter a Kiútprogram egyik kezdeményezője, a Magyar Bankszövetség egykori elnöke. Bár folyamatosan próbálkoznak időpontot kapni a kormányzat illetékes szerveitől, a következő hónapokban egyeztetésre nagy valószínűséggel nem kerül sor - mondta el Felcsuti.

 

A Kiútprogram igazgatótanácsának tagja azért nem érti a kormány passzivitását, mert szerinte jóval olcsóbb ezeket a vállalkozásokat támogatni, mint szociális segélyeket fizetni, és szerinte jóval hatékonyabb, mint a közmunkaprogram.  A szervezet programja a vidéken élő legszegényebb rétegnek szól, lényege a mikrohitelen alapuló önfoglalkoztatás. A vállalkozások maximum egymillió forint igényelhetnek, a legkisebb összeg 200 ezer forint. Családok, családi vállalkozások juthatnak így jövedelemhez, amely eltartja őket, ezáltal életmódjuk is változik, és a sokat emlegetett felzárkózás, integráció is megvalósulhat ott, ahol a leginkább szükség van erre – ismertette a program alapvetéseit Felcsuti. 

 

A programban húsz terepmunkás vesz részt, aki felkutatja, később mentorálja az ügyfeleket a hitelhez jutástól a vállalkozási tevékenység menedzselésén át a hiteltörlesztésig.

 

Jelenleg 350-400 családnak illetve családi vállalkozásnak nyújt hitelt a program, a tevékenységek szerteágazóak, van közöttük fakitermelésre, de fodrászüzletre vagy éppen pizzéria működtetésére irányuló vállalkozás is.