HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Valós felzárkózási programot kínál a kormánynak az RPT

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  rpt, Makai István
2011 Május 26    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Egy három pilléren álló, a romák társadalmi felzárkózását gyakorlatilag is megvalósító foglalkoztatási programot mutatott be a kormánynak, az önkormányzatoknak és a gazdasági élet szereplőinek ajánlva a Roma Polgári Tömörülés (RPT) vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hirdetmény

"Üres szólamok, hangzatos ígéretek helyett tettekre és megoldásokra van szükség" - mondta Makai István. A roma felzárkózás európai modellje című projektről azt mondta: annak az elvi keretmegállapodásnak a gyakorlati megvalósítása, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke kötött 100 ezer roma négy éven belüli foglalkoztatásáról.

 

Az államnak, az önkormányzatoknak és a gazdasági élet szereplőinak ajánlott projekt - amelyet az RPT vezetője alulról jövő, állami forrást, segélyt vagy támogatást nem igénylő kezdeményezésnek nevezett - első pillére, hogy a vállalatok, gazdasági társaságok egy roma felzárkóztatási konzorciumba tömörülve vállalják, hogy a roma foglalkoztatottak aránya tükrözni fogja a lakosságon belüli létszámarányukat, és nyereségükből roma felzárkózási programokat támogatnak.

 

Eddig 17, különböző szolgáltatói területeken tevékenykedő cég kapcsolódott be a programba, több száz romát foglalkoztatnak tartós munkahelyeken, és több multinacionális társasággal is zajlik az egyeztetés - mondta Makai István.

 

A második pillér a munkaerő-kölcsönzés, amely az idénymunkákkal járó foglalkoztatási kockázatokat és az adminisztrációs kiadások terheit venné le a szolgáltatást igénybe vevő cégek válláról.

 

A projekt harmadik pillére egy komplex felzárkóztató és állásközvetítő szolgáltatás, amely a valós piaci, munkahelyi igények és az egyéni felkészültség összhangjára törekedve próbálja a hátrányos helyzetű, sok esetben tartósan munkanélküli embereket - egyenlő esélyeket biztosítva - visszavezetni a nyílt munkaerőpiacra.

 

Az RPT vezetője - aki a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) elnöki tisztségét is ellátja, és akit március elsejével Tarlós István főpolgármester fővárosi romaügyi biztosnak nevezett ki - közölte: konzultációt kezdeményezett a miniszterelnökkel, hogy ismertesse gazdaságélénkítő projektjét, amely szerinte "az uniós tagállamoknak is figyelemreméltó program".

 

Arról is szeretne konzultálni Orbán Viktorral, miként lehetne módosítani a közbeszerzési törvényt annak érdekében, hogy az a cég, amely állami és önkormányzati szektorban egy-egy pályázaton elindul, és garantálja, hogy a projektben romákat, halmozottan hátrányos helyzetűeket az országos népesség létszámarányának megfelelően alkalmaz, az elbírálásnál előnyt élvezzen.

 

Makai István szerint csak egy roma foglalkoztatási kvóta bevezetése lendíthetné fel a romák tartós foglalkoztatását, társadalmi integrációját; ezt elsősorban nemzetgazdasági és stratégiai kérdésnek nevezte.

 

"Az előítéletek falainak lebontása és a társadalmi béke a foglalkoztatással kezdődik, és bízunk benne, hogy a kormányzat is késznek bizonyul a projekt támogatására" - mondta a roma vezető.

 

A konzorciumhoz elsőként csatlakozó, takarítással foglalkozó Fort Kft. gazdasági vezetője, Virágh Endre a sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány munkahelyet teremteni nem tud, a közmunkaprogramok nem vezetik vissza az embereket a munkaerőpiacra, ezért hosszabb távon kell megoldást keresni a tartós foglalkoztatásra.

 

Király János, a Laurus 2000 Kft. vezetője azt mondta: a program olyan lehetőségeket kínál, amely új távlatokat nyithat cégek és emberek számára is, ezért bővebb gazdasági kör bevonását sürgette.

 

Az RPT elnöke emlékeztetett: az elmúlt hat évben több, foglalkoztatást segítő programot indítottak kisebbségi önkormányzatok bevonásával, létrehozták az Új híd elnevezésű nonprofit kft.-t, az FCÖ vezetőjeként megállapodást kötött több állami vállalattal, partnerük lett a BKV, a MÁV, a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Siemens, és így több száz hátrányos helyzetű embernek sikerült tartós munkahelyet biztosítaniuk.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt