HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - A vádlottak kivezetését kérte a megtámadott piricsei asszony

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 25    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Csak a vádlottak kivezetése után mert tanúvallomást tenni szerdán a Pest Megyei Bíróságon a romák elleni támadássorozat első, sérüléssel járó, fegyveres és Molotov-koktélos akció sértetti tanúmeghallgatásán az az idős asszony, akit piricsei otthonában életveszélyesen megsebesítettek.

Hirdetmény

A most 67 éves G. Magdolna a bíróságon kérését azzal indokolta, hogy fél a vádlottaktól, mert a 2008. augusztus 8-i akcióban meg akarták gyilkolni, és rá akarták gyújtani az Ady Endre utcai házukat.

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen végrehajtott, előre megtervezett támadás volt a romák elleni, hat halálos áldozattal és öt súlyos sérüléssel járó kilenc támadásból álló sorozat második akciója, és az első olyan bűncselekmény, amelyben sérülést okoztak. Kiss Árpád elsőrendű és testvére, Kiss István másodrendű vádlott elismerték a bűncselekményben való részvételüket, már a nyomozati szakban részletes beismerő vallomást tettek, és társukként nevezték meg a cselekményeket tagadó harmadrendű vádlott Pető Zsoltot.

 

A tanú a vallomásában elmondta: azon az éjszakán kiment az udvarra, majd amikor visszament a szobába, rágyújtott, és alig fél perc múlva észrevette, hogy az ablak szúnyoghálóján valami beesett a szobába, és attól kigyulladt az asztal, majd észrevette, hogy "a fia háza is ég". Bal lábán akkor érte a sérülés, amikor a lövöldözés és a gyújtópalackok okozta tűz miatt ki akart lépni az ajtón. Vallomása szerint ekkor két alakot látott a köves úton a tsz-telep felé menekülni.

 

Az idős, apró termetű, írni-olvasni nem tudó cigány asszony arra már nem emlékezett, hogy a lábát érő sérülés után hogyan került az utcára a villanyoszlop alá, ahol fiai megtalálták, de tanúvallomásában felidézte: arra kérte a fiát, hogy ne vele foglalkozzon, hanem előbb helyezze biztonságba a gyermekeket, mert ott lehetnek a még a támadók.

 

Mint mondta, a bal lábát érő sérülés miatt azóta is csak nehezen tud járni, és állítása szerint még hét sörétszem van a lábában. A támadás utáni napon a nyíregyházi kórházból saját felelősségére azért ment haza, mert attól félt, "ha megtudják a támadók, hogy nem halt meg, visszamennek, és megölik”, és úgy gondolta, hogy csak a családja mellett lehet biztonságban.

 

G. Magdolna azt mondta, a településen még a támadás előtti időszakban egy cigány házaspár hét gyermeke közül a legkisebbiket halálra éheztették, és ez köztudomású volt Piricsén, de más bűncselekmény nem történt, nem volt probléma a faluban. (A piricsei roma házaspár halálra éheztetett egyéves kisfia 2007. november 5-én halt meg, és a szakértők szerint halálakor körülbelül négy kilogramm súlyú lehetett. A házaspárt 2008. június 10-én vették őrizetbe, a sajtó ekkor számolt be a bűncselekményről először. Felborzolta a kedélyeket a 2007 őszén történt bűncselekmény is: három fiatalember agyonverte és kirabolta a piricsei kocsmárost.)

 

A vádlottak a sajtóban megjelent híradások alapján figyeltek fel a településekre, és az igazságszolgáltatást saját kezükbe akarták venni. Kiss Árpád a bíróságon tett vallomásában azt állította, Piricsére kutyavásárlási céllal ment, de a megadott címen nem talált senki, és ekkor figyelt fel a falu végén lévő két, rossz állapotú, cigányok által lakott házra. Társaival megbeszélte, hogy meg kellene ismételniük támadást, ugyanis a 2008. július 21-i galgagyörki akciójukat a sajtó a Magyar Gárdának tulajdonította.

 

Miután G. Magdolna megtette tanúvallomását, a vádlottakat visszavezették a tárgyalóterembe, és meghallgatták a bíró által összefoglalt tanúvallomást. Kiss István megjegyzésében annyit mondott, nem adott le célzott lövést, míg Pető Zsolt azt állította, a bűncselekményben nem vett részt.

 

Amikor az asszonytól Pető Zsolt azt próbálta megtudakolni, hogy hol látta a két menekülő alakot, a tanú csak a bírónak válaszolt, majd a vádlottakat "büdös rohadékoknak" nevezte, amiért gyermekeket lőttek agyon, és ártatlan emberekre lövöldöztek. A bíró a kiabálásért és a fenyegetőzésért figyelmeztette a tanút.

 

G. Magdolna tanúkihallgatása után Miszori László szünetet rendelt el.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett meg

  • Elhunyt Balogh Lajos Paci, roma aktivista

  • Cigány szószóló: nem meglepő, hogy a cigányság a Fideszre szavaz

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódjaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt