HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Egy tanú szerint a házuk előtt elhaladó autóból lőttek Galgagyörkön

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 24    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Gépkocsiajtó csapódásáról, platós járműre ugró emberek zajáról beszélt a galgagyörki támadással összefüggésben beidézett egyik sértetti tanú a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat bizonyítási eljárásán kedden a Pest Megyei Bíróságon.

Hirdetmény

A Pest megyei település cigányok által lakott utcájában 2008. július 21-én éjjel támadtak vadászfegyverekkel lakóházakra, de sérülést nem okoztak. A kilenc támadás közül a galgagyörki akció volt az első.

Az emberölés és más bűncselekmények miatt indult büntetőper keddi tárgyalásán O. József, aki feleségével, három kiskorú gyermekével és süketnéma édesapjával lakott együtt a megtámadott Rákóczi utcai házban, a tanúként arról beszélt: közvetlenül a lövöldözés után egy gépkocsi haladhatott el házuk előtt, és úgy emlékezett, "platós autó" lehetett, mert emberek ugorhattak fel rá, és a jármű ajtajának csapódását is hallani vélte.

 

Miszori László tanácsvezető bíró ismertette a tanú nyomozati vallomását, amelyben O. József azt állította, hogy egy autó haladt végig a Rákóczi úton, lassított, lövéseket adtak le, majd továbbment, és újra lőttek. Akkori vallomását arra hivatkozva, hogy "frissek voltak az emlékei", a keddi tárgyaláson fenntartotta.

 

Szomszédjai és a többi sértett viszont nem hallotta a járművet, ők villámfényben látott menekülő alakokról beszéltek, és "gárdistaakciónak" hitték a támadást.

 

A vádirat szerint előzetesen megtervezett útvonalon, Püspökhatvan felől, egy földúton közelítették meg a vádlottak a települést, a domboldalról a kerteken át jutottak a házak közelébe, és ugyanarra menekültek el autójukkal.

 

Az éjszakai támadás körülményeit felidézve a tanú azt mondta: vihar készülődött, de meg tudta különböztetni a villámlást kísérő hangokat és a fegyverek hangját, így tudta, hogy lövöldöznek, a hangok pedig egyre közelebbről jöttek. Az utcafronti szobában tartózkodott a gyermekeivel, és egy elhaladó autó hangját hallotta, majd fény szűrődött be az utcafronti, műanyag redőnnyel fedett ablakon, mert azt szétlőtték. Az ágyuk közvetlenül az ablak mellett volt, mellette pedig egy emeletes ágyon aludt a három gyermeke.

 

A lövöldözés után néhány perccel a szintén megtámadott szomszédok az utcán kiabáltak, hogy lövöldözés történt, és állítása szerint sok idő telt el, legalább fél óra, mire kiérkeztek a rendőrök.

 

O. József elmondása szerint szobájukban és az ablakkeret két szárnya között több sörétszemet is találtak, és a gyermekek emeletes ágyában is volt néhány ólomszem.

 

A támadás idején neki és feleségének is volt munkája - tette hozzá. Nem értette, miért támadták meg, "tisztességesen élek, lopni nem járok" - mondta, de felidézte, hogy az egyik családdal kapcsolatos "szerelmi szál" miatt "volt egy kis hajcihő" cigányok és nem cigányok között, és később a Magyar Gárda segített elköltöztetni a nem roma származású családot. Vallomása szerint "nem a származási különbség", hanem a szerelmi ügy miatt alakult ki a konfliktus.

 

(Az ügyészség szerint a vádlottak a sajtóban megjelent, egy roma és egy nem roma család között kirobbant konfliktus utáni költöztetőakcióról szóló híradások miatt döntöttek úgy, hogy az első támadást Galgagyörkön hajtják végre, és akciójukat egy hónapon át tervezték.)

 

Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád és testvére, a másodrendű vádlott Kiss István már a nyomozati szakban elismerte a terhére rótt kilenc cselekményből a 2008. július 21-i galgagyörki, az augusztus 8-i piricsei és a szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadást, amelyeket a romák közötti félelemkeltés szándékával magyaráztak, és társukként nevezték meg Pető Zsolt harmadrendű vádlottat, aki tagadja részvételét a bűncselekményben.

 

Kiss Árpád 2010. március 2-án, a Pest megyei településen tartott helyszíni bizonyítási eljáráson a nyomozóknak megmutatta, hogyan közelítették meg a korábban feltérképezett, cigányok által lakott utcát, és hogyan adták le a lövéseket társai, ő pedig mintegy 300 méteres távolságból hogyan biztosította őket, és honnan lőtt rá összesen hatszor a Rákóczi úti, a villanyoszlop lámpája által megvilágított ház ablakára. Állítása szerint "nem akartak sérülést okozni", ezért nem lőttek emberre. Az ügyészség viszont ezen cselekményért is ötszörösen minősülő (aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve) emberölés bűntettével vádolja őket a csoportosan elkövetett fegyveres rablás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés vádja mellett.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Elhunyt Rafael Gyula, az ORÖ képviselője

  • Portré Orsós Lajosról

  • Autót kaptak a nógrádi roma polgárőrök

  • „Közmű híján a boltban veszik az áramot” – képriport Szendrőről

  • Lajkó Félix, az Ötödik évszak és Lakatos Mónika világzenei listákonCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt