2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyöngyöspatára látogatott az ENSZ jelentéstevője
2011. 05. 24. 00:00

Gyöngyöspatára látogatott kedden az ENSZ rasszizmussal, etnikai diszkriminációval és idegengyűlölettel foglalkozó különleges megbízottja.

Az ENSZ jelentéstevője újságíróknak elmondta: nem azért választották ki Gyöngyöspatát, hogy valamiféle nyomozást folytassanak, hanem hogy megértsék, milyen események történnek a településen, és lássák, miként kezelik őket.

 

Hangsúlyozta: a világszervezet különmegbízottjaként független, pártatlan szakértőként kell fellépnie, semmilyen előítélet nem vezérli, és nem feladata megítélni, hogy mi jó, mi rossz.

 

A megbízott előbb a romákat képviselő vezetőkkel találkozott, majd a falu vezetőivel és a gyöngyösi kapitánnyal folytatott megbeszélést a polgármesteri hivatalban. Az ezt követő rövid sajtótájékoztatón Githu Muigai azt mondta: pillanatnyilag nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen értékelést adjon, javaslatokat, ajánlásokat fogalmazzon meg, vagy eldöntse, kinek mennyiben van igaza, de fontosnak nevezte, hogy meghallgatta az álláspontokat.

 

Kitért rá, nem csak a roma kisebbséggel kapcsolatos kérdések miatt van Magyarországon, foglalkozik a diszkriminációellenes tevékenységgel és a hátrányos helyzetben lévő csoportok társadalmi beilleszkedésével is.

 

Az MTI kérdésére, miszerint mennyire tartja hasznosnak, illetve elegendőnek a folyamatos rendőri jelenlétet Gyöngyöspata esetében, az ENSZ megbízottja azt válaszolta: ha a közrend felbomlik, a rendőrség feladata az, hogy helyreállítsa, amennyiben itt ez történik, az jó dolog.

 

Ha a rendőrség közreműködése szükséges a békés egymás mellett élés biztosításához, az már nem jó, az egészen más kérdés - tette hozzá.

 

Mint mondta, arról tájékoztatták, hogy a gyöngyöspatai problémák gyökerei szociális jellegűek.

 

Az ENSZ jelentéstevője gyöngyöspatai programjának zárásaként találkozott - mint mondta - azokkal, akik saját beállításuk szerint "polgárőrséget, védelmet biztosítottak" a helyi lakosság számára, ezen a találkozón az újságírók nem vehettek részt.

 

Az MTI úgy tudja, hogy az ENSZ-diplomata a Jobbik helyi szervezetének elnökével, Juhász Oszkárral találkozott.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek a mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

 

A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben. Vona Gábor, a párt elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a faluban.

 

A Véderő elnevezésű szervezet április 22-24-ére a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta.

 

A tábornyitás tervezett napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre.

 

A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, s a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

 

A kenyai származású Githu Muigai hétfőtől péntekig tartózkodik Magyarországon, látogatása első napján Budapesten megbeszélést folytatott Hóvári János külügyi államtitkár-helyettessel. A raportőr többnapos vidéki látogatást tesz, helyi civil szervezetekkel, polgármesterekkel, a rendőrség, illetve az ügyészség képviselőivel találkozik. A jelentéstevő genfi hivatalának korábbi közlése szerint Gyöngyöspata mellett Ózdra, Pécsre és Mohácsra utazik.

 

Az MTI úgy tudja, hogy az ENSZ-raportőr pénteken számol be a fővárosban a sajtónak magyarországi látogatásának tapasztalatairól.