2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Silvio Berlusconi nem hallott az európai romastratégiáról
2011. 05. 22. 00:00

A kormányfőnek esze ágában sincs, hogy Milánót átengedje „erőszakos szélsőbaloldaliaknak, akik vörös zászlókat lengetve juttatnák a várost cigányok és muzulmánok kezére”.

Silvio Berlusconi pártjának, a Szabadság Népének (PDL) polgármestere az első fordulóban jelentősen lemaradt baloldali kihívója mögött. A kormányfő a közszolgálati tv-adókon pénteken este sugárzott videoüzenetében kijelentette: esze ágában sincs, hogy Milánót átengedje „erőszakos szélsőbaloldaliaknak, akik vörös zászlókat lengetve juttatnák a várost cigányok és muzulmánok kezére”.

„Berlusconi megszállja a televíziót” – ezzel a szalagcímmel reagáltak olasz lapok szombaton a miniszterelnök offenzívájára, amely csaknem minden közszolgálati adó mellett több, magánkézben lévő tv-csatornán is látható volt. „Itáliában olyan állapotok uralkodnak, mint Fehéroroszországban” – kommentálta a történteket Pierluigi Bersani, a baloldali Demokrata Párt (PD) elnöke.

Az ellenzék soraiban főként Berlusconi átfogó tv-kampánya váltott ki felháborodást. A 74 éves olasz kormányfő a tulajdonában lévő Mediaset konszern révén ellenőrzése alatt tartja a három legnézettebb kereskedelmi tv-adót (Canale 5, Italia 1, Rete 4), valamint több fizetős tv-csatornát is.

Előretör a baloldal?

Az 1300 települést és 11 tartományt érintő helyhatósági és regionális választásokat Berlusconi a római jobbközép kormány szempontjából „országos erőpróbává” nyilvánította. A május 15-16-án rendezett első fordulóban a pártját érzékeny veszteségek érték. Bolognában és Torinóban a baloldal már az első fordulóban győzött 50,5, illetve 56,6 százalékkal. Nápolyban a PDL jelöltje áll nyerésre, miután az első fordulóban 40 százalékot szerzett a baloldal 26 százalékával szemben. Milánóban viszont a PD polgármesterjelöltje 48 százalékkal várhatja a második fordulót, itt a PDL színeiben induló polgármester csak 41 százalékot ért el.

Az észak-olaszországi nagyvárosban a baloldalnak csaknem húsz év után először van esélye a polgármesteri poszt elhódítására. A választások második fordulóját május 29-én és 30-án rendezik.