HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Pravda: újabb fal épül a romák és a többségi lakosok között Szlovákiában

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Május 20    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Újabb szlovákiai város döntött úgy, hogy fallal választja el a helyi romatelepet és a szomszédos lakásokat, így akarván megelőzni a konfliktusokat a romák és a többségi lakosság között.

Hirdetmény

"Új betonkerítést építünk az óvoda és a roma közösség között, egy másikat pedig a panellakások mellett, hogy csökkentsük a zajt, s ezzel pedig kevesebb kellemetlenség érje az ott élőket" - jelentette ki Milan Mazúr, az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) város polgármestere a Pravda című független pozsonyi napilap pénteki kiadásában.

 

Mazúr a bírálatoktól nem fél. "Ez nem szegregáció. Ez a lakosok követelése biztonságuk miatt" - állítja a polgármester. Hozzátette: a problémás helyen egyre nagyobb számú roma él.

 

Az újság szerint a romák száma azután indult gyors növekedésnek a Kafendova utcában, miután a helyi vasútállomás közelében lerombolták az egykori munkásszállókat. Ruttkán a problémás utcában jelenleg néhány házban több mint kétszáz roma él.

 

"Ez egy problémás hely, ahol a romák az ország más részeiről, főként keletről is csoportosulnak" - jegyezte meg Mazúr. A környéken óvoda, nyugdíjasotthon és több panelház áll. Különösen a helybeli nyugdíjasok részéről érkezett sok panasz a romákra, véleményük szerint gyalázzák, leköpködik őket, és összepiszkítják az ablakok alatti területeket.

 

A helyi roma közösség ugyanakkor élesen bírálja a tervezett, mintegy két méter magas falakat. Szlovákiában egyébként nem ez lesz az első fal a romák és a többségi lakosság között. Korábban hasonló kerítésekkel különítették el a romatelepeket több kelet-szlovákiai településen is. A romák érdekvédelmi szervezetei ezt tudatos szegregációnak minősítették, amely nem járul hozzá az együttéléshez. Falak állnak a kelet-szlovákiai Osztrópatakon (Ostrovany), Kislomnicon (Lomnicka), Tőketerebesen (Trebisov) és néhány más településen is. A szlovák kormányzat évek óta nem tud megbirkózni a nehéz körülmények között élő romák problémáival, s a helyzet egyre súlyosabb.

 

Az ötmillió lakosú Szlovákiában több százezer - becslések szerint legalább 400 ezer - roma él, de többségük a népszámláláskor nem vállalja nemzetiségét.

 

Hasonló fal felhúzására Csehországban is sor került. 1999-ben az észak-csehországi Ústí nad Labem egyik utcájában húztak fel falat a romák és a többségi lakosok épületei közé. Cseh és külföldi emberi jogi aktivisták nyomására azonban mintegy másfél hónap múlva a falat lerombolták.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián hosszú útja lassan elvezet a bukáshoz

  • A cigányok harminc éve elszenvedői a túlóratörvénynek

  • ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

  • KÁSLER MIKLÓS: A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK ELŐSEGÍTIK A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZTATÁSÁT

  • Azért kellett mennie a CEU-nak, mert Soros támogatta a romákat?CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt