HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Elítélték a rendőrt verő idős asszonyt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  rendőr, hatvan
2011 Május 19    Forrás: Lakatos Elza - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Jogerősen egy éves szabadságvesztést kapott három évre felfüggesztve az a hatvani roma asszony, akit hivatalos személy elleni erőszakkal vádoltak. Az idős nő is feljelentette a rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Hirdetmény

Helybenhagyta a másodfokon eljáró bíróság annak a hatvani roma asszonynak az elmarasztaló ítéletét, aki ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt indult eljárás. Bangó Jánosnét az első fokon eljáró bíróság egy éves szabadságvesztésre ítélte, három évre felfüggesztve. Az ítélet jogerős. Bangó Jánosné nem nyilatkozott a Roma Sajtóközpontnak.

 

A nő jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédjétől azonban megtudtuk, hogy az idős asszony is feljelentette a rendőröket hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. Baltay Levente elmondta, hogy tavaly szeptemberben a rendőrök kétszer is megjelentek Bangóné házánál azzal, hogy a fiát keresik. Mivel a férfit nem találták otthon, annak terhes élettársát akarták bevinni, hogy tanúként meghallgassák. Bangó Jánosné hiába kérte, hogy ne vigyék magukkal az állapotos menyét. A rendőrök szerint ekkor az idős nő megpróbálta egyiküket hátulról megütni, az asszony ellenben azt mondta, hogy nem ütött, csak ki akarta tessékelni a járőröket a házból.

 

A Heves Megyei Főügyészség adatai szerint körülbelül kilencven százalékos volt azoknak az ügyeknek az aránya az utóbbi két évben, amelyekben megszüntették a rendőrök ellen a nyomozást. Tavalyelőtt huszonhat, az elmúlt évben tízzel kevesebb, az idén nyolc esetben indult eljárás — tudtuk meg Konkoly-Thege László szóvivőtől. Közülük az elmúlt két évben összesen öt, az idén egy ügyet egyesítettek, mégpedig azért, mert több eljárás indult egy-egy rendőr ellen. Tavaly bűncselekmény vagy bizonyíték hiányában majdnem húsz eljárást szüntetett meg a rendőrök ellen, vádemelés csak két, felfüggesztés három ügyben történt. Az idén még nem emelt vádat a főügyészség rendőrök ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, viszont kilenc ügyet megszüntettek, egy esetben pedig elutasították a feljelentést.

 

A jogvédő szervezetek tapasztalatai szerint leginkább a hatósági diszkrimináció ellen nehéz fellépni a jog eszközeivel, ráadásul a rendőröknek alig kell a felelősségre vonástól tartaniuk a túlkapások, bántalmazások, kényszer-vallatások és a jogtalan fogva tartási ügyekben. Az esetek több mint 90%-ában bűncselekmény, vagy bizonyítékok hiányában megtagadják a nyomozást, igaz, a maradék egy-két rendőrt a vádemelést követően szinte kivétel nélkül bűnösnek találja a bíróság.

 

Híressé vált esetek:

 

2010. márciusában intézkedés közben fegyvert fogtak a rendőrök egy gyöngyösoroszi roma családra és tomfával ütlegelték őket, köztük nőket és kamaszokat – állítják a sértettek.  A rendőrök szerint a romák támadtak rájuk, és ezt „kényszerítő eszközök” alkalmazásával hárították el, a másik fél szerint azonban ez nem igaz, és feljelentést tettek az intézkedés miatt.

2009 szeptember: „Mind le kéne lőni benneteket!” — állítólag ezt mondta egy rendőr egy roma vállalkozónak, akit fél órán belül egymás után kétszer is igazoltattak és megbírságoltak ugyanazok a járőrök. A férfi panaszt tett a Nyírbátori Városi Rendőrkapitányságon, amely vizsgálja az ügyet.

2009 augusztus: „Te büdös cigány! Nem ennyit kellett volna megölni, ki kellett volna irtani mindenkit” — a sértett állítása szerint ezt mondta neki egy rendőr, utalva a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatra, miközben kerékpárostól belökte kisfiát az árokba egy igazoltatás során. Az apa leukémiás kislányának indult a fiával hamburgert venni, és nem volt kivilágítva a kerékpárjuk.

 

A körömi cigány telepen 2009 júniusában történt rendőr-roma konfliktus kapcsán huszonnégy romát gyanúsítanak csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettével. A cigányokat tonfával ütlegelő kommandósok ellen is ügyészségi eljárás folyik, és bár eddig már több mint hetven rendőrt hallgattak meg, még nincs meg a gyanúsított. A Miskolci Nyomozó Ügyészség vezető ügyésze 2009 végén úgy fogalmazott a Roma Sajtóközpontnak, hogy „fogalmunk sincs arról, mi történt a cigány telepen”.

 

2009 márciusában kommandósok törtek rá egy tiszakanyári roma családra, mert eltévesztették a címet. A támadók ötven métert tévedtek, amikor berúgták a vétlen család házának ajtaját, kiabáltak és fegyvert fogtak a bennlévőkre, majd miután rájöttek, hogy rossz helyen vannak, annyit sem mondtak, hogy „pardon”. A rendőrség belső vizsgálatot rendelt el.

 

Lakatos Elza, Roma SajtóközpontHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   leleplezés  | 2011 Május 19 14:57:00 like(0) dislike(0)

BIZONYÁRA EMLÉKEZTEK ARRA AZ ESTRE, MIKOR A RENDŐRÖK A CIGÁNYOKAT SORRA VERTÉK KÖZTÜK EGY IDŐS ASSZONYT!

MOST A NAGYÉRDEMŰ BÍRÓSÁG AZ ÖREG ASSZONYT ÍTÉLTE EL ÉS NEM VIZSGÁLTÁK AZ OKÁT, ILLETVE AZ AKKORI VERÉST, AMIT A CIGÁNYOK ELKELLET HOGY SZENVEDJENEK.

NEM ELÉG, HOGY A KORMÁNY SÚLYTJA A CIGÁNYOKAT, DE MÉG ÚGY NÉZ KI HOGY MOSTMÁR RENDŐR ÁLLAMMAL ÁLLUNK SZEMBEN. 

BÁRMILYEN ESET VAN ÉS ABBAN SZEREPEL CIGÁNY OTT MÁR TUDNI LEHET A VIZSGÁLAT ÉS BÍRÓI DÖNTÉS VÉGÉT.

INNEN MENEKÜLNI KELL, VAGY ÉPPEN AZ A CÉLJA A MOSTANI HATALOMNAK HOGY ÖNKÉNT MENJÜNK. RHADÉK RASZISTA ÁLLAM!!!....


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt