HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: a romastratégia a jobb együttélést is célozza

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romák, Balog Zoltán
2011 Május 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A romák életkörülményeinek javításán túl a jobb együttélés feltételeinek megteremtését is a romastratégia céljaként jelölte meg Balog Zoltán, aki csütörtökön Brüsszelben elnököl az uniós tagországok szociális, illetve munkaügyi kérdésekben illetékes minisztereinek tanácskozásán.

Hirdetmény

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a tanácskozásra érkezve az MTI-nek elmondta: a romabefogadás uniós keretstratégiájának a szövegtervezetét nagyköveti szinten sikerült nagyon jól előkészíteni, így a mostani ülésen már nem egyes szavakon fognak vitatkozni, hanem érdemi beszélgetést folytatnak arról, hogy az egyes országok - az uniós kereteken belül - milyen tartalommal kívánják megtölteni saját nemzeti romastratégiájukat.

 

"Beszélni fogunk azokról a szakpolitikai intézkedésekről, amelyeket meg kell hozni annak érdekében, hogy ne csak a romák helyzete legyen jobb Európában, hanem az együttélés is jobb legyen" - közölte az államtitkár.

 


Emlékeztetett arra, hogy az uniós keretstratégiát - annak összetett jellege miatt - áprilisban az uniós igazságügyi miniszterek vitatták meg, most kerül napirendre a szociális és foglalkoztatási ügyek tanácsában, pénteken pedig az oktatási és ifjúsági ügyek tárcavezetőinek tanácskozásán. A sort a jövő hétfőn a külügyminiszterek zárják, akik az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva tűzik napirendre a romastratégiát, a magyar uniós elnökség egyik kiemelt célkitűzését. A tagállamok csúcsvezetői júniusban hagyják jóvá hivatalosan a stratégiát.

 

Balog Zoltán kitért arra, hogy az általános uniós keretek meghatározása után a tagállamoknak ez év december végéig kell majd elkészíteniük saját nemzeti romabefogadási intézkedési tervüket. Ezt a jövő év első felében az Európai Bizottság külön e célra létrehozott munkacsoportja véleményezni fogja. Az államtitkár azonban ehhez hozzátette: azt javasolják, hogy a munkacsoport később is maradjon fenn, mert a nemzeti stratégiák végrehajtását folyamatosan kell majd ellenőrizni. Ebben szerepet kap majd az EU bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége is - közölte.

 

A csütörtöki tanácskozásra érkezve Andor László EU-biztos hangsúlyozta, hogy európai szinten mintegy 10 millió roma sorsáról van szó. Ezeknek az embereknek a többsége munkanélküli, nagy szegénységben él, és az EU bátorítja, hogy a kormányok segítsék a romák helyzetének javítását - tette hozzá.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt