2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma összművészeti fesztivál a Gödör Klubban
2011. 05. 16. 00:00

Az idei, sorrendben ötödik roma összművészeti fesztivál sztárvendége a macedón Eszma Redzsepova (Esma Redzepova) lesz, akit a "cigányzene királyőjének" is neveznek.

A fesztivál már nemzetközinek is mondható, hiszen macedón, szerb és bolgár muzsikusok is fellépnek. Mellettük mintegy 50 magyar zenekar, roma és nem roma, szórakoztatja a közönséget - mondta el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Maróti Dániel, a fesztivál főszervezője.

 

Az idei, sorrendben ötödik roma összművészeti fesztivál sztárvendége a macedón Eszma Redzsepova (Esma Redzepova) lesz, akit a "cigányzene királyőjének" is neveznek. Az énekesnő, aki indiai turnéján kapta ezt a címet, június 10-én, pénteken lép színpadra zenekarával.

 

Eszma Redzsepova Szkopjéban nőtt fel, előadói tehetségére Sztevo Teodosievszki, a neves zenész, zeneszerző figyelt fel, és Belgrádba vitte tanulni a roma lányt. Később együttest alakítottak, az övék lett a Balkán legnépszerűbb zenekara. Már 40 éve szerepelnek Európa, Észak-Amerika és Ausztrália nagyvárosaiban. Eszma húsz nyelven énekel, mintegy 600 lemeze készült és számos díjat, elismerés kapott.

 

Sztevo és Eszma 5 gyermeket fogadott örökbe és 47 árvát, utcagyereket gyűjtött maga köré és tanított zenére. Eszma szkopjei lakóházát úgy alakította ki, hogy az "az emberiség otthona és a zene múzeuma" is legyen egyben, melyet majd az utókorra kíván hagyni.

 

A népszerű szerb tangóharmonikás, Dejan Jovanovic és Gipsy Band-je június 9-én táncoltatja meg a közönséget. A muzsikus, aki Obrenovacból származik, de már jó pár éve Berlinben él, tangóharmonikájával egész Európát bejárta, a roma zene és a Balkán hangzásvilágának egyik legjobb tolmácsolójaként tartják számon.

 

Bulgáriából Szofi Marinova énekesnő érkezik a fesztiválra. A Szófiában igen népszerű 36 éves művész nemcsak autentikus cigánydalokat, hanem világzenét is előad.

 

A megnyitón Balogh Béla Aranysarkantyú-díjas táncművészre emlékeznek, s föllép a Vadrózsáktól a Honvéd Táncszínházig sok együttes.

 

A fesztivál különlegessége a szombati Athe sam! gála, amely a roma-nem roma együttzenélés jegyében telik: a Kalyi jag párja a Vujicsics együttes lesz, a Roma drom a Fiestával játszik, a Parno Graszt a Colorstarral lép fel, míg a Szilvási Gipsy Folk Band partnere a Beat Dis lesz.

 

Szilvási István elmondta, hogy 3. alkalommal indítottak tehetségkutató versenyt, amelyre 165 együttes jelentkezett az ország minden szegletéből. A húsz győztes előadót az Athe sam! idején hallhatja a közönség, de a Bánki-tó Fesztiválon és a Szigeten is találkozhatnak velük az érdeklődők.

 

A kiállításokat szervező Csík Juci tájékoztatása szerint idén "családi fotóalbumot" láthat majd a közönség a Gödörben. A tárlat anyagát Lakatos Tibor ózdi cigányember gyűjtötte össze Ózd Velence városrészéből. Az elmúlt 70 évben készült felvételeken látható például Balázs Elemér dzsesszdobos édesapja is.

 

Filmvetítések is lesznek. Számos román dokumentumfilm mellett láthatja a közönség többek között Tony Gatlif algériai rendező 2000-ben készült filmjét, a Vengót, valamint Emir Kusturica saját filmjéből, a Cigányok idejéből készült punk operájának felvételét.
Bábszínházi premier is lesz a gyerekeknek Betyár volt-e Cigány Jóska? címmel, Kovács Katalin és zenésztársa előadásában.


A fesztivál ideje alatt három kerekasztal-beszélgetést tartanak: szó lesz az oktatásról, a népszámlálásról és az EU roma stratégiájáról.