2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok – Rendőri akciónak hitte kirablását a besenyszögi vadász
2011. 05. 13. 00:00

Rendőri akciónak hitte kirablását az a hivatásos vadász, akitől a romák elleni támadássorozat vádlottjai 2008. március 7-re virradóra hét sörétes és golyós vadászpuskát raboltak el.

 

G. Csaba, a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat ügyében indult büntetőper pénteki tárgyalásán, a Pest Megyei Bíróságon tanúként azt mondta, két-három fejet látott, amikor éjjel rátörtek otthonára. A csuklyát viselő férfiak azt kiáltozták: rendőrség, és felszólították, hogy adja elő rejtegetett fegyverét, de vallomása szerint három-négy ember követhette el a támadást, akik közül az egyiket Jánosnak szólítottak társai. (A vádirat szerint a fegyverrablást eddig ismeretlen negyedik társukkal követte el Kiss Árpád első-, testvére Kiss István másod-, illetve Pető Zsolt harmadrendű vádlott, akik tagadják a cselekmény elkövetését.)

 

A támadók azt a félautomata sörétes fegyvert keresték, amelyet G. Csaba el akart adni, és 2007 őszétől hirdette vadászattal foglalkozó internetes oldalakon, vadászlapokban. Az egyik gyanúsított a támadást megelőzően egy újfehértói nyilvános fülkéből hívta fel a hivatásos vadászt, hogy az általa meghirdetett fegyver eladó-e még. A rablóknak elmondta, neki csak engedéllyel tartott fegyverei vannak, amelyeket lemezből készült fegyverszekrényben őriz. A támadás napján azt hitte, hogy "valami jóakarója felnyomta", és ezt tudakolta a férfiaktól, de azok csak annyit válaszoltak: "nem beszél, rohadt mocskos bűnöző" – idézte fel a cselekményt.

 

A fejéhez pisztolyt nyomtak, majd a kezeit megkötözték egy ragasztószalaggal. "Nem mozdul, nyugton marad" – mondták neki higgadtan, de határozottan. A tanúként meghallgatott vadász "szakszerűnek" nevezte az "intézkedést", amely után feleségét és kiskorú, akkor 13 éves gyermekének kezét is összekötözték, majd a hálószobába zárták őket.

 

A vadász megmondta, hol van a fegyverszekrény, de annak kulcsával nem tudták kinyitni. A kisebbik, akkor 11 éves lánya - aki akkor jött le az emeletről a zaj miatt - is próbált segítséget nyújtani, de a kulcs beletört, majd a lányt is megkötözték és anyja és testvére mellé zárták.

 

G. Csaba a vallomásában azt mondta: ő mondta, hogy feszítsék fel a szekrényt, de még akkor is azt hitte, hogy rendőrök, és nyugodt volt, mert nem nolt takargatni valója. Azt várta, hogy majd egyeztetik az engedélyeket és tisztázódik a helyzet. Õ maga szólt, hogy a fegyverek papírjai az autójában vannak. Az egyik támadó azt mondta, nem kellenek a papírok, és megkötözték a lábát, majd a száját készültek leragasztani. Ekkor vált számára gyanússá, és szóvá is tette a "rendőri intézkedést", amire azt a választ kapta, "nem mozog, nem beszél, mindjárt jön a kommandó".

 

Mint később kiderült, az autójában is kerestek fegyvereket, de ott nem voltak, a kocsi kulcsát pedig eldobták. Felesége táskáját is átkutatták, de benne lévő pénzt és iratait nem vitték el, viszont magukhoz vették a vadász mobiltelefonját. A rendőrséget végül lánya telefonjáról azt követően értesítette, hogy hallotta, a támadók autója, amely dízel típusú lehetett, elhajt, és ki tudta szabadítani kezét, majd hívta a szomszéd utcában lakó szüleit, akik szintén értesítették a helyi körzeti megbízottat.

 

A támadáskor összesen hét vadászpuskát: egy Mauser típusú, céltávcsővel felszerelt golyós vadászpuskát, egy Fabarm Max 2 Boc típusú duplacsövű sörétes puskát, egy Fanchi típusú félautomata sörétes vadászpuskát, valamint három másik, kisebb értékű duplacsövű sörétes, és egy golyós vadászpuskát, illetve 25 lőszert vittek magukkal. Az egyik fegyvert előző nap vásárolta egy sporttársától – jegyezte meg, és fegyvertartási engedélye is volt rá.

 

A gyanúsítottak később eltávolították a fegyverekről a gyártási számokat, két fegyver csövét levágták, tusukat átalakították, a félautomata puskára pedig fegyverlámpát szereltek, majd lőgyakorlatokat követően támadásokat hajtottak végre kilenc településen romák házai ellen. Ezek során 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint 55 ember testi épségét veszélyeztették.
G. Csaba a tárgyaláson a vádlottak korábbi munkahelyén, a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen megtalált és lefoglalt, bizonyítékként beterjesztett fegyverekről készült fotók alapján azonosította a tőle elrabolt fegyvereket, míg a megrongáltakról annyit tudott mondani, hasonlít a puskáira.

 

Elmondta azt is, a fegyvereit a gyanúsítottak elfogása után a televízióban bemutatott rendőrségi videó alapján is felismerte, mert a golyós vadászpuska már 30 éve a családja tulajdonában volt, még apjától örökölte, majd a Nemzeti Nyomozó Irodán tartott kihallgatásán is tudatták vele, hogy ezeket az eszközöket találták a sorozattámadás gyanúsítottjainál.

 

A vadász elmondta azt is, a fegyverei tárolása miatt szabálysértési eljárás indult ellene, mert a vadászpuskákat a felesége fegyvereivel együtt tárolta a lemezszekrényben.
A hivatásos vadászként dolgozó férfi az MTI-nek azt mondta, a fegyvereket még nem kapta vissza, a rablás miatt munkahelye is veszélybe került, mert új fegyvert kellett vásárolnia, és új engedélyeket, vadászjegyeket beszereznie.

 

A rablás következtében több mint egymillió forint kára keletkezett, de a pénteki tárgyaláson nem jelentett be kártérítési igényt.

 

Pető Zsolt harmadrendű vádlott a tárgyaláson azzal védekezett, hogy a rablás időpontjában Budapest és Győr körzetében ácsként dolgozott, így a bűncselekményben nem vehetett részt.

 

Miszori László ezt követően szünetet rendelt el, majd tovább folytja a vadász és felesége tanúmeghallgatását.