2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Martonyi János: a társadalmi kirekesztés veszélyére hatékony választ kell adni
2011. 05. 11. 00:00

A társadalmi kirekesztés veszélyére hatékony választ kell adni, ezt mutatják az Európai Unió magyar elnökségének törekvései, különösen az európai romastratégia kidolgozása-hangsúlyozta Martonyi János.

A magyar diplomácia vezetője - mint a Külügyminisztériumnak az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében olvasható - az elmúlt hónapok eseményeire utalva kiemelte: a hathatós társadalmi integrációs politika kialakításához az Európa Tanács e téren szerzett tapasztalataira is szükség van.

 

Martonyi János a kedden és szerdán rendezett tanácskozáson azt mondta, az Európa Tanácsnak fontos szerepe van a leszakadó társadalmi rétegek integrációjának elősegítésében és a dél-mediterrán államok demokratikus átalakulási folyamatában.

 

A dél-mediterrán országokban zajló átalakulás kapcsán a külügyminiszter emlékeztette az értekezlet résztvevőit: az Európa Tanácsnak mint az európai demokratikus értékek őrének morális kötelessége megadni a szomszédos országok számára minden támogatást a demokratikus intézményrendszer és jogállamiság kialakításához.

 

Martonyi János az Európa Tanácsnak a 20 évvel ezelőtti kelet-európai átalakulási folyamatokban játszott szerepére emlékeztetve hangsúlyozta: az Európa Tanácsnak a tagság ígérete nélkül folyamatos párbeszédet és szoros szakmai együttműködést kell fenntartania a demokratikus változások főszereplőivel. A külügyminiszter rámutatott: a térség demokratizálódásának előmozdítása az Európai Unió és az Európa Tanács közös feladata, ebben Magyarország is kiveszi részét az EU soros elnökeként. Felszólalása zárásaként a külügyminiszter elismerését fejezte ki az Európa Tanács leköszönő török elnökségének eredményeivel kapcsolatban és támogatásáról biztosította a hivatalba lépő ukrán elnökséget.