2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok – Csontos István rendőrségi alkalmazott rokonai is tanúvallomást tettek
2011. 05. 06. 00:00

Nem volt arra utaló jel, hogy Csontos Istvánnak bármi köze lenne a gyilkosságsorozathoz, vagy ismerné az elkövetőket.

E.-né Cs. Erika - annak ellenére, hogy a testvérével kapcsolatban nem lett volna köteles tanúvallomást tenni - a a tanúk padján részletesen beszélt öccse előéletéről, tanulmányairól, katonai külszolgálatának idejéről és a leszerelése utáni időszakáról.

A nő tanúvallomásában megemlítette, hogy a rendőrségen dolgozik - az MTI információja szerint a már leváltott hajdúhadházi rendőrkapitány gyesen lévő titkárnőjeként polgári alkalmazott a rendőrségen -, s öccséről szólva elmondta: Csontos István magatartásában, életvitelében a koszovói kiküldetése után, betegszabadsága alatt változás történt, amit a család nem nézett jó szemel. A férfi 2009 májusától nem nagyon kereste a családi kapcsolatot, alig 10 percekre tett csak látogatást, nem lehetett vele beszélni, szót érteni, indulatos, agresszív lett, káromkodott.

 

A kétgyermekes nő, aki négy testvér közül a legidősebb, közölte: nem lehetett észérvekkel hatni öccsére, hogy a biztos egzisztenciát nyújtó honvédségtől ne szereljen le, holott felhívták a figyelmét arra, a burkolói vállalkozási tervét másodállásként is meg tudná valósítani. Úgy véli, valami történhetett öccse koszovói kiküldetése alatt, mert szerinte egyik napról a másikra nem hoz ilyen döntést az ember, amikor az volt a gyermekkor vágya, hogy katona legyen.

 

A tanú nyomozati vallomásában arról is beszélt, hogy a tiszalöki gyilkosság utáni időszakban (ennek elkövetésében, 2009. április 22-én Csontos a vád szerint bűnsegédként vett részt) a férfi azért nem akarhatott velük beszélgetni, mert ők - rendőrök révén - elkezdtek volna faggatózni, és a végére jártak volna problémájának.
A nő tudott arról is, hogy testvére vásárolt egy gázpisztolyt, amelyre fegyvertartási engedélyt kért, de - mint mondta - a fegyver további sorsát nem követte nyomon.

 

Kitért arra: augusztusban segítséget kért tőle öccse, mert munkavállalás miatt el akart költözni Debrecenből, ezért két ismerősét is felhívta Székesfehérváron. A költözésről a férfi elfogása napján, augusztus 21-én egy családi összejövetelen beszéltek volna részletesen. A nő korábban felvetette öccsének, miért nem akar Hollandiába költözni, hisz két testvérük ott lakik, több lenne a keresete, de Csontos István azt állította, nem akarja elhagyni az országot.

 

A nő szólt arról is, augusztus 16-án a születésnapján szüleik bocskaikerti házában egy beszélgetés során a cigányság helyzetéről és a segélyezésről beszéltek, de édesanyjuk vallomásával ellentétben arra már nem emlékezett, hogy konkrétan a romagyilkosságokról beszélgettek volna.

 

 

Édesanyjuk azt vallotta néhány órával korábban, hogy amikor fia meghallotta a témát, felugorott és azt mondta, "ti nem tudjátok, mi lehet ez az egész, ti nem ismeritek ezeket”, majd feldúltan távozott a lakásból.

 

A bíró szembesítést rendelt el anya és lánya között, de E.-né Cs. Erika kitartott állítása mellett, így a szembesítés eredménytelen lett.

 

A szünet után E. Sándor, Csontos István sógora, akiről felesége tanúvallomásában megemlítette, hogy jelenleg is aktív szolgálatban lévő rendőrként dolgozik, a tanúk padján arról szólt, hogy kifejezett cigánygyűlöletről nem beszélt neki rokona, a védtelen emberek elleni bűncselekmények elfogadhatatlanságát hangoztatta.

 

A tanú - aki a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság honlapja szerint rendőr zászlósként a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság illetékességi körzetéhez tartozó Bocskaikert körzeti megbízottja - azt vallotta, hogy sógorával nem értették meg egymást, az nem tudta elfogadni az ő munkáját, ezért nem is keresték egymás társaságát, Csontos István magatartásából pedig nem következtetett arra, hogy köze lehetne a romák elleni támadássorozathoz.

 

E. Sándor nyomozati vallomását a bíró a tárgyaláson nem engedte ismertetni, mert a jegyzőkönyv szerint nem figyelmeztették, hogy rokoni kapcsolata révén a gyanúsítottról nem köteles vallomást tenni.

 

A tiszalöki és a kislétai gyilkosságban bűnsegédlettel vádolt - a katonai titkosszolgálattal szoros kapcsolatban állt - Csontos István volt menyasszonya, akit szerdán hallgattak meg tanúként, szintén a hajdúhadházi rendőrségen dolgozik polgár alkalmazottként.

 

Csontos Istvánnak Miszori László tanácsvezető bíró engedélyezte, hogy a tárgyalás végén édesanyjával és testvérével kapcsolattartás címén találkozhasson.

 

Az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt indult büntetőper jövő szerdán újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a Pest Megyei Bíróságon.