2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mit foglaltak le a romagyilkosságok vádlottjainál?
2011. 05. 05. 00:00

Egy közel félméteres machete mellett sokkolót, viperát és gépkarabélyt is lefoglaltak a romagyilkosságok vádlottjainak lakásán az [origo] birtokába került jegyzőkönyvek szerint.

Különböző fegyvereket, katonai kiegészítőket és náci szimbólumokat is találtak a rendőrök a romagyilkosságok vádlottjainál tartott házkutatások során az [origo] birtokába került nyomozati anyag szerint. A négy vádlottat 2009. augusztus 21-én hajnali két óra tizenöt perckor fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen, ahol valamennyien dolgoztak.

 

A vádlottakat két nappal egy tervezett támadás előtt fogták el, a következő támadást a Nógrád megyei Ipolytarnócon követték volna el - írta meg nem nevezett rendőrségi forrásra hivatkozva az MTI. Több házkutatás elrendeléséről két nappal a vádlottak elfogása előtt, augusztus 19-én döntött a rendőrség.

 

Szélsőséges eszmék

 

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, K. Árpád szoros kapcsolatot ápolt a nyíltan rasszista, "a nemzetszocialista eszmével" szimpatizáló öccsével, K. Istvánnal, de ő nem értett egyet a "szélsőséges nézeteket valló szervezetekkel". Három éven át dolgozott Izraelben is, és a vádirat szerint több cigány származású hallgatóval is jó kapcsolata volt a budapesti dzsesszkonzervatóriumban. A bíróságon azt mondta magáról, hogy jobboldali beállítottságú, de nem tartja magát rasszistának.

 

A harmadrendű vádlott, P. Zsolt K. Istvánhoz hasonlóan szélsőséges nézeteket vallott a vádirat szerint, de ezt idegenek előtt nem hangoztatta. A dokumentum szerint P. Zsolt és lakótársa, K. István is "szkinhed-körökbe tartozott". A bíróságon K. István beszélt szkinhed múltjáról, és azt mondta, "meg akarták rendszabályozni a cigányokat", és azt akarták, hogy féljenek, de ölni nem akartak.

 

A vádiratban a negyedrendű vádlott Cs. Istvánról az olvasható, hogy "ellenérzéssel viseltetett a roma kisebbséghez tartozók irányában, és ennek az érzületnek a környezetében nemegyszer hangot adott". Cs. István is azt mondta magáról, hogy nem tartja magát fasisztának, de szerinte a cigányok egy része bűnöző.

 

Hitleres DVD-k az elsőrendű vádlottnál


Az elsőrendű vádlott, K. Árpád mikepércsi otthonát hajnali háromkor kezdték el átnézni a rendőrök. A lefoglalási jegyzőkönyvek szerint Árja testvériség, Hitler - a sátán felemelkedése, illetve Hitler végső ajándéka feliratú DVD-ket is találtak a házban, de volt olyan DVD is, amelynek egy horogkereszt volt a borítóján. K. Árpádnál találtak - rendőrségi bejelentéssel legálisan tartható - gázpisztolyt is, hozzá tartozó lőszerekkel.

 

A lefoglalt tárgyak között voltak térképszelvények, többek között Tarnabodról és Galgagyörkről, ahol a vádirat szerint támadásokat követtek el. A településeket ábrázoló térképeken egyes házak is be voltak jelölve, valamint az oda vezető különböző utak. Több társához hasonlóan K. Árpádnál is volt Harcos márkájú pulóver, amely egy olyan nemzeti érzelmű üzletláncnak a terméke, amely tulajdonosa "radikális hazafiaknak" ajánlja a termékeit. K. Árpád számítógépasztalának fiókjában egy Nicolas Sarkozy francia államfőről szóló újságcikket, és egy roma gyerekeknek szervezett táborról szóló, a Figyelőben megjelent cikket találtak.

 

Gépkarabély és sokkoló a közös albérletben


Az ügy másodrendű vádlottja, K. István a támadások alatt egy debreceni albérletben lakott a harmadrendű vádlottal, P. Zsolttal. A közös albérletre csak hajnali 7-re érkeztek ki a rendőrök. A lakásban találtak egy gépkarabélyt és 53 darab hozzá tartozó töltényt, számos pisztolytárat, 150 darab vadásztöltényt, 63 pisztolytöltényt. Ezen kívül találtak gázpisztolyt, viperát, bozótvágó kést, acélbotot, sokkolót, illetve katonai késeket, tőröket. A fegyvereken kívül bakancsokat, "taktikai mellényt", "taktikai hátizsákot", éjjellátó távcsöveket, különböző vegyi folyadékokat, símaszkokat és fegyvertisztító kefét is találtak.

 

A vallomások szerint horogkeresztes tetoválást is viselő K. István albérletében találtak többek között egy A4-es méretű képet Adolf Hitlerről, egy DVD-t a náci diktátor életéről, a Mein Kampf magyar fordítását, valamint egy 120-szor 60 centiméteres horogkeresztes zászlót.

 

Forrás: MTI/NNI
Az NNI által a Perényi 1-ben lefoglalt fegyverek - még több képért kattintson a fotóra

 

A lakásban lefoglalt CD-k alapján a vádlottak többek között az alábbi előadók zenéit hallgatták: Rammstein, Korn, Anastacia, Depeche Mode, Apocalyptica, Audioslave, Bloodhound Gang, AC/DC, Green Day, Elvis Presley, Charlie és Pantera. Ezeken kívül többek között Rubint Réka nevével ellátott CD-t is találtak a lakásban, valamint olyan filmeket is DVD-n, mint a Batman, a Dracula, az Ollókezű Edward, az Amerikai pszichó, a Fűrész vagy Bud Spencer és Terence Hill filmjei.

 

Dobókések és macheték Cs. Istvánnál


A negyedrenű vádlott, Cs. István Bocskaikerten található lakhelyén is számos fegyvert találtak, többek között két légpuskát, egy gázpisztolyt töltényekkel, öt dobókést, egy kétélű tőrt és több machetét, többek között egy 45 és egy 30 centiméter pengehosszúságút. A lakásban egy "Polgárőrség" feliratú mellényt is találtak, és egy Cs. István nevére kiállított önkéntes csontvelődonor-igazolványt. A rendőrség Halhatatlan szerelem, Transformers, Madmax3 és Rambo feliratú DVD-ket is lefoglalt.

 

A vádiratból kiderül, hogy a házkutatásokról készült dokumentumokat egyik vádpontnál sem használták fel bizonyítékként.