2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

"Meg kellett tanulni hallgatni" Gyöngyöspatán
2011. 05. 05. 00:00

Nem törődnek a Gyöngyöspatán megjelent egyenruhás csoportok tagjai azzal a hétfői törvénymódosítással, amelyik alapján akár évekre is börtönbe kerülhetnek.

Nyugalom van Gyöngyöspatán, "felejtős" a Véderő - mondta a faluban való megjelenésével feszült helyzetet teremtő csoportról egy, az autósokat igazoltató rendőr szerdán az [origo] tudósítóinak. A településen még mindig fokozott rendőri ellenőrzés van, az utcákon rengeteg járőrt látni, de több helyi is azt állította, hogy mostanában nem látták sem a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, sem a Véderő tagjait az utcákon.

 

A mintegy 2900 lakosú Gyöngyöspata március elejétől két héten át járőröztek a Szebb Jövőért tagjai, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. Áprilisban a Véderő nevű szervezet hirdetett katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort a település határába, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A feszültség ezt követően sem csökkent, április 26-án késő este összeverekedtek a Véderő tagjai helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt.

 

Ezt követően döntött a kormány arról a hétfőn elfogadott törvényjavaslatról, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a jövőben azt, aki kihívóan közösségellenes magatartásával riadalmat kelt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban, két évig terjedő szabadságvesztéssel pedig a közrend fenntartásán engedély nélkül tevékenykedőket. A törvényjavaslat szükségességét a miniszterelnök szóvivője azzal indokolta, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon.

 

Nem foglalkoznak az új törvénnyel


"A látvány kelt riadalmat" - mondta egy helyi roma férfi szerdán az [origo]-nak. Szerinte a romák a ruháktól, a menetelésektől félnek, és attól, hogy "jelszavakat kiabálnak". "Akármerre mentem a faluban, a nyomomban voltak" - mondta, de azt is hozzátette, hogy nem bántották. Egy másik helyi roma szerint a "csapatokban járkálás" kelt riadalmat, mert "direkt úgy csinálják, hogy féljenek az emberek". Megemlítette, hogy korábban a Betyársereg nevű csoport tagjai fokossal és ostorral jelentek meg a romák házai előtt.

 

"Tisztázni kell a helyzetet, meghallgatni a tanúkat" - mondta egy rendőr arra a kérdésére, hogyan lehet eldönteni, hogy ki mikor kelt valakiben riadalmat. Korábban a rendőrség arra hivatkozva vette őrizetbe a Véderő nevű szervezet több tagját, hogy garázdaságot követnek el azzal, hogy megbotránkozást és riadalmat kelt az öltözékük. Az Egri Városi Bíróság azonban pár napra rá megszüntette velük szemben az eljárást.

 

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!


"Semmilyen szinten nem befolyásol bennünket" - mondta az [origo]-nak Eszes Tamás, a Véderő ideiglenes parancsnoka az új törvénymódosításról. Szerinte a Véderő nem polgárőrökből áll, nem "vonulgatnak" csapatosan, hogy bárkit is megfélemlítsenek, és azért sem, hogy átvegyék a rendfenntartók szerepét. "Mi nem megyünk zászlót lengetni, demonstrálva egyenruhában" - mondta és azt is hozzátette, hogy jelenleg nincs egyenruhás véderős Gyöngyöspatán. A kormány által indítványozott törvénymódosítás a helyi Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület egy az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó tagját sem hatotta meg. "Nem érdekel" - mondta és megmutatta a pulóvere alatt lévő, a polgárőrség emblémájával ellátott pólóját. Azt mondta, hogy eddig is felvette, és ezután is fel fogja venni.

 

A polgárőr azonban azt is hozzátette, hogy Hajdúhadház óta nem járőröztek egyenruhában, és most sem folytatnak polgárőr-tevékenységet, mert jelenleg elég rendőr van Gyöngyöspatán. Szerinte a márciusi járőrözéssel csak példát akartak mutatni a rendőrségnek, de rendet tenni nekik kell.

 

Egymásra mutogatnak, és a rendőrökben bíznak


Eközben a faluban többen is a helyi cigányságot nevezik meg a problémák forrásaként, lopásokat és fenyegetéseket emleget több helyi, egyesek pedig azt állítják, hogy náluk a tetvek verték ki leginkább a biztosítékot. Az [origo]-nak több, neve elhallgatását kérő helyi nő is azt állította, hogy a gyermekük tetves lett az óvodában, mégpedig az odajáró roma gyerekek miatt. "Egymást hívogatják az anyák, ha tetvet találnak" - mondta egyikük és hozzátette, hogy az óvodában erre csak annyit mondtak nekik, hogy vágják le a lányaik haját, vagy kezeljék a problémát. "Nem mehet a gyerek mindig vegyszerrel a hajában óvodába" - mondta az egyik nő.

 

"Összezártak a cigányok, hát mi is összezárunk" - mondta az [origo]-nak egy másik helyi nő miután elbeszélgetett a szerdán Gyöngyöspatán tartózkodó Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselővel. Morvai egy tanulmány megírásához gyűjtött anyagot Gyöngyöspatán, amellyel szeretné "feltérképezni Magyarországon a bűnözés helyzetét". A tőle éppen távozó nő úgy fogalmazott, hogy most ott vannak a rendőrök és vigyáznak, de ha elmennek akkor nem tudja mi lesz.

 

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!


Szintén a rendőrök maradásában reménykedik egy helyi roma férfi is, aki azt mondta az [origo]-nak hogy a romák még aláírásokat is gyűjtenek azért, hogy a rendőrök Gyöngyöspatán maradjanak még két hétig. Azt mondta, hogy ő már keveredett összetűzésbe a közelmúltban, amikor kölcsönösen feljelentették egymást egy nem cigány helyivel, az egyikük becsületsértés, a másik pedig zaklatás miatt. Azon vesztek össze, hogy a roma férfi a boltban számon kérte a nőt, hogy miért kamerázza a gyerekeit az iskolában, a nő pedig ezt fenyegetésnek vélte.

 

A romák által lakott Hegyalja utcában élő idős emberek azonban másról panaszkodnak. Az [origo]-nak két ott élő nő is azt mondta, hogy a romák folyamatosan figyelik őket és "állandóan hallgatóznak". "Meg kellett tanulni hallgatni" - mondta az [origo]-nak az egyikük, aki 1964-ben építette a házát az utcában. "A rendőrrel sem lehet beszélni, mert meghallják, és aztán fenyegetőznek" - mondta a másik, és hozzátette azt is, hogy hatosával szedik le a málnáit és múltkor a szerszámai is eltűntek. "Pintér ne mondja azt, hogy itt nincs baj, mert baj van" - tette hozzá.

 

"Tönkretettek bennünket, ez az utca virágzott, de most egy siralom" - mondta az idős nő. Mindketten egyetértettek abban, hogy korábban mintaszőlők és gyönyörű hétvégi házak voltak a Kecskekőnek nevezett domboldalon, amelynek az aljában a Hegyalja és a Bem utca húzódik. "Elhagyták őket a tulajdonosaik, mert feltörték és elvittek mindent" - mondták.

 

Napi öt igazoltatás is becsúszik


"Most nyugi van" - mondta az [origo] kérdésére Baranyi Tamás. Szerinte a probléma úgy kezdődött, hogy kisebb bűncselekmények voltak Gyöngyöspatán, például "falopások, csínytevések", csak szerinte felfújták őket. "Szégyelljük, hogy a magyarság így van ellenünk, mi békességet akarunk" - mondta.

 

A településen azonban jelenleg is feszült hangulat, rengeteg rendőrt látni, az egyikük azt mondta az [origo]-nak, hogy a szokásos intézkedéseket hajtják végre, például igazoltatnak. "Napi öt is becsúszik" - mondta az igazoltatásokról egy helyi fiatal, egy gyöngyöspatai étterem ügyvezetője pedig azt kifogásolta, hogy a sok igazoltatás miatt az emberek már nem jönnek ki az éttermébe. "Idegesítenek az igazoltatások" - mondta és azt is hozzátette, hogy emiatt az ételkiszállításai is ritkábbakká váltak.

 

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

 

 

Rendőröknek és riportereknek húsz százalék kedvezmény, "gyertek be mert éhen halunk!" - hirdeti az étterem előtt a cégér, de a bentiek már korántsem ennyire lelkesek. "Belefáradtam és fásult vagyok" - mondta az étterem vezetője. Szerinte minden vendég a gyöngyöspatai helyzet után érdeklődik tőle, pedig ő már nem szívesen beszél erről. "Nagyon fel lett kapva Pata, sajnos csak így" - mondta a falu másik felén Baranyi.