2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyöngyöspata: reformokon, a békén és a megbecsülésen dolgoznak
2011. 05. 05. 00:00

Kertészet, ösztöndíj-program, és vályogtéglagyártás is szerepel Gyöngyöspata önkormányzatának cselekvési tervében, amelyet a helyi romák felzárkózása érdekében dolgoztak ki.

Gyöngyöspata honlapján az olvasható, hogy már megindult a cselekvési terv végrehajtása, ennek során felszántattak közel harminc kertet, és vetőmagburgonyát, valamint zöldségmagot osztottak a romáknak. Keresik az együttműködés lehetőségét a helyi roma önkormányzattal, és támogatják, hogy „a bűnöző életformát választó embereket kiközösítsék maguk közül”.

 

Matalik Ferencné a település alpolgármestere a Roma Sajtóközpontnak azt mondta, hogy a falu hétköznapjai csak az új polgármester megválasztása után normalizálódnak. Jelenleg munkahelyeket próbálnak találni a falu alacsonyabb képzettségű lakóinak, ezért felveszik a kapcsolatot az Eger Erdő Rt vezetőivel, valamint tárgyalnak a megyei munkaügyi központ embereivel is.

 

A Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke szerint a cselekvési terv legfontosabb része az, hogy munkalehetőséget biztosítana a romák számára. Idősebb Farkas János roma termelőszövetkezetet hozna létre, ahol gombát és kultúrnövényeket termelnének, mintegy tízhektárnyi területen.

 

Az alelnök beszámolt a Roma Sajtóközpontnak arról is, hogy bár száz rendőr járőrözik az utakon, és igazoltatják az autósokat, a szélsőségesek továbbra is ott vannak, azzal a különbséggel, hogy most nem viselnek egyenruhát. Szerinte ezek az emberek úgy cselezik ki a hatóságot, hogy a kertek alatt, a mezőgazdasági utakon jutnak be a településre.

 

Mindeközben egy, az interneten olvasható levél szerint a Véderő félkatonai szervezet három héten belül új kiképzőtábort szervezne. Eszes Tamás parancsnok ezt írja az ideális helyszínről: „lehetőleg az ország közepén olyan magánterület, amely el van kerítve, vagy az erdő mélyén van, és senkit sem zavar a jelenlétünk, senkiben sem merül fel a látványunk láttán félelem, vagy riadalom”. A leendő táborhely felkutatásában elutasítják a pártok, köztük a Jobbik segítségét is.

 

A Véderő április végén honvédelmi ismeretek oktatásába fogott Gyöngyöspata cigányok lakta részétől nem messze, de a tábort a rendőrség feloszlatta. A parancsnok, Eszes Tamás bejelentette, hogy elindul a település időközben megüresedett polgármesteri posztjáért.