2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A többségi társadalom tagjaiban pozitív cigányképnek kell kialakulnia
2011. 05. 02. 00:00

Az egészséges társadalom kialakulásához a többségi társadalom tagjaiban pozitív cigányképnek, a romák között pedig erős, de kettős identitásnak kell kialakulnia.

Székely János Esztergom-Budapest főegyházmegyei segédpüspök azt mondta: a cigányságról alkotott kép igen gyakran negatív előítéletekkel teli, és ebben olykor a média is kártékony szerepet vállal, holott a pozitív identitás megtalálását kellene segítenie. Példaként a gyöngyöspatai események eszkalálódását említette, amely szerinte gonosz erők munkálkodása, hogy egy országot lejárassanak, embereket ugrasszanak össze.

 

Magyarországnak az élet és a halál, az áldás és az átok között kell választania, és nem a pofon, a vascső, hanem a kinyújtott kéz kell hogy segítséget nyújtson - fogalmazott a segédpüspök. Mint mondta, úgy látszik, a média inkább a halál útját erősíti.

 

Székely János aláhúzta: a cigány identitás nincs a magyar identitás ellen, megfér mellette, és erősíti azt a tudatot, hogy ők is a haza részei. A cigányok is részesei voltak a történelmi eseményeknek, ott voltak 1848-as, az 1956-os forradalomban, 1989-ben Marosvásárhelyen, "millió szállal összeköt minket a történelem", ezt kell erősíteni - mondta.

 

Az ember Krisztus képmása, akármilyen a bőre színe, a kultúrája - hangoztatta a segédpüspök. Azt szorgalmazta, hogy a már hatszáz éve az országban élő cigányság kultúrája is jelenjen meg a köztereken. Lehessen látni a cigány zászlót, a cigányságot érintő történelmi eseményekről készült festményeket, alkotásokat, neves emberek, mint a boldoggá avatott cigány lókereskedő, Ceferino szobrát, és mint mondta, jónak tartaná, ha "lenne egy olyan közös roma-magyar ünnepnap", ahol cigány költők versei és kulturális kincsei jelenhetnének meg.

 

"Az előítélet igen gyakran önbeteljesítő jóslat" - mondta Székely János, hozzátéve, hogy a vasárnap boldoggá avatott II. János Pál pápa kincsnek számító üzenete vihet előre, amely úgy hangzik: "minden igazi fejlődés az ember szívében kezdődik".

 

A sajtótájékoztatót annak apropóján szervezte a Mária Rádió, hogy szerdán a cigányság által szentként tisztelt, a spanyol polgárháborúban kivégzett lókereskedő, az 1997. május 4-én boldoggá avatott Ceferino Giménez Malla születésének 150. és halálának 75. évfordulója alkalmából tematikus romanapot szerveznek.

 

Horváth István, a Mária Rádió megbízott igazgatója és Szabó Tamás, a rádió elnöke azt mondta: "kettős pasztorációs műsort" kívánnak egész napra szervezni roma műsorvezetőkkel közösen, mert az embereknek egymást kell megismerniük. Ne az egymás iránti gyanakvás és előítéletek, hanem egymás elfogadása és szeretete jegyében dolgozzanak az emberek - mondták a katolikus rádió vezetői. Úgy vélik, az első boldoggá avatott cigány ember ünnepnapján is közelebb kerülhetnek egymáshoz az emberek.