2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Önvizsgálatra szólít a cigány lovagrend
2011. 04. 30. 00:00

Cigány és nem cigány magyarokat a felebaráti szeretet nevében kér őszinte, személyes önvizsgálatra a május 4-én megalakuló első cigány lovagrend.

Boldog Ceferino Gimenez Malla vértanú az első cigány ember, akit Boldoggá avatott a Katolikus Egyház. Születésének 150. és mártírhalálának 75. évfordulója lesz május 4-én. Ceferino lókereskedő volt, de bebörtönözték és kivégezték, mert Spanyolországban, a polgárháború idején egy pap védelmére kelt.


A Boldog Ceferino Lovagrend egy cigány keresztény közösség, amely fontosnak tartja, hogy a cigány magyarok is elfogultság nélkül megvizsgálják önmagukat és közösségeiket, hogy észrevegyék erényeiket és hibáikat is. Arra bátorítják a cigány embereket, hogy merjenek nyitni nem cigány honfitársaik felé és járuljanak hozzá a társadalmi béke megteremtéséhez.

 

A gyakorlatban elsősorban egyházi partnerekkel szeretnék tovább vinni, illetve ahol még nincs, ott megvalósítani a cigány pasztorációt. Támogatnák a cigány evangelizációs csoportokat, illetve karitatív tevékenységet folytatnának. A lovagrend 9 taggal indul, mások meghívásos alapon lehetnek a tagjai, miután döntött róluk az elnökség - mondta a Független Hírügynökségnek Pintér Szabolcs.



A legfőbb cél, hogy nyissanak a többségi társadalom felé, bemutassák, hogy a cigányságnak is vannak értékei, de tudjanak önkritikát is gyakorolni, ha kell. A tagok között a média, sport, zenei élet világában dolgozók is vannak, de a kormányzati szférából is, mint maga a nagymester, aki a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója. Pintér Szabolcs azonban hozzátette: a lovagrendnek nem csak cigányok lehetnek a tagjai, és nem a végzettség vagy a foglalkozás fontos, hanem az, hogy aki a lovagrend tagja, az a maga területén profi legyen, értéket tudjon felmutatni és magyarként, cigányként, keresztény emberként tudjon tenni a cigányság és a többségi társadalom együttéléséért.