2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Cigány lovagrend alakul Habsburg főherceggel
2011. 04. 28. 00:00

A cigány lovagrend nagymestere (elnöke) Pintér Szabolcs szociálpolitikus, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója.

Ceferino Gimenez Malla spanyolországi roma lókereskedő volt. A polgárháború idején, 1936-ban egy pap védelmére kelt: bebörtönözték és kivégezték. Õ volt az első cigány, akit 1997-ben a katolikus egyház boldoggá avatott, és ő a névadója a világ első cigány lovagrendjének, amely a közeljövőben alakul meg Magyarországon.

 

A Boldog Ceferino Lovagrend a katolikus egyházzal, protestáns történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel, valamint cigány kisebbségi önkormányzatokkal együttműködve fogja ellátni feladatát. Célkitűzései között a keresztény hit és a cigány kultúra ápolása, a szegények - különösen a roma rászorulók - segítése, a cigányság és az egyházak közötti kapcsolat erősítése szerepel.

 

A lovagrend avatási szertartását május 4-én, Boldog Ceferino halálának 75-ik évfordulóján tartják a mátraverebélyi kegyhelyen. A lovagrend fővédnöke Habsburg Albert József főherceg. Egyházi részről Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke és Székely János, a cigányok pasztorációjáért (lelki gondozásáért) felelős katolikus püspök látja el a védnökséget. A ceremóniát Beer Miklós vezeti.

 

A cigány lovagrend nagymestere (elnöke) Pintér Szabolcs szociálpolitikus, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója. Elmondása szerint a kilenc roma taggal alakuló lovagrend között lesz Pisont István labdarúgó is.

 

A roma nagymester arra számít, hogy támogatóként nem cigányok is csatlakoznak majd a lovagrendhez, amely szeretné elérni, hogy "Krisztusban cigány és nem cigány magyarok lebontsuk a nyomor, a szegénység, a tudatlanság, a társadalmat megosztó törekvések hatására kialakult kölcsönös gyanakvást és félelmeket".