HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány lovagrend alakul Habsburg főherceggel

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 28    Forrás: Czene Gábor - Népszabadság


Ez a cikk archív

Pisont István labdarúgó is tagja lesz a világ első cigány lovagrendjének. Az avatási ceremóniát a mátraverebélyi kegyhelyen tartják, a szertartást Beer Miklós katolikus püspök vezeti majd.

Hirdetmény

Ceferino Gimenez Malla spanyolországi roma lókereskedő volt. A polgárháború idején, 1936-ban egy pap védelmére kelt: bebörtönözték és kivégezték. Ő volt az első cigány, akit 1997-ben a katolikus egyház boldoggá avatott, és ő a névadója a világ első cigány lovagrendjének, amely a közeljövőben alakul meg Magyarországon.

 

A Boldog Ceferino Lovagrend a katolikus egyházzal, protestáns történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel, valamint cigány kisebbségi önkormányzatokkal együttműködve fogja ellátni feladatát. Célkitűzései között a keresztény hit és a cigány kultúra ápolása, a szegények - különösen a roma rászorulók - segítése, a cigányság és az egyházak közötti kapcsolat erősítése szerepel.

 

A lovagrend avatási szertartását május 4-én, Boldog Ceferino halálának 75-ik évfordulóján tartják a mátraverebélyi kegyhelyen. A lovagrend fővédnöke Habsburg Albert József főherceg. Egyházi részről Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke és Székely János, a cigányok pasztorációjáért (lelki gondozásáért) felelős katolikus püspök látja el a védnökséget. A ceremóniát Beer Miklós vezeti.

 

A cigány lovagrend nagymestere (elnöke) Pintér Szabolcs szociálpolitikus, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság tanácsadója. Elmondása szerint a kilenc roma taggal alakuló lovagrend között lesz Pisont István labdarúgó is.

 

A roma nagymester arra számít, hogy támogatóként nem cigányok is csatlakoznak majd a lovagrendhez, amely szeretné elérni, hogy "Krisztusban cigány és nem cigány magyarok lebontsuk a nyomor, a szegénység, a tudatlanság, a társadalmat megosztó törekvések hatására kialakult kölcsönös gyanakvást és félelmeket".Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   daniimre  | 2011 Május 01 20:37:06 like(0) dislike(0)

Remélem e kezdeményezés, és Lovagrend, sokáig összehozza a nem roma és roma közötti kapcsolatot.

Legyen sokáig meg ez a Lovagrend, Hajrá Szabolcs

László Imre jogi asszisztens

#2   Mantai  | 2011 április 29 14:28:36 like(0) dislike(0)

Nekem is tetszik a dolog. De! Annyi és annyi jó dolgok veszett már feledőbe, úgy gondolom jövő ilyenkorra ez már csak egy múltidéző hír marad.

 

 

#1   halleluja  | 2011 április 28 20:24:23 like(0) dislike(0)

Örülök ennek a kezdeményezésnek, én is szívesen lennék  lovagrend tagja. Kedves és üdvös dolog Isten szemében a kisebbségeket és a szegényeket felkarolni.

Üdv.:

Bogdán István


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János Pál

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnökeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt