2024 April 17., Wednesday/Rudolf napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Besence polgármestere Brüsszelben ismertette a "Gondoskodó Falu" programsorozatot
2011. 04. 28. 00:00

Az uniós támogatással négy éve kezdett, ma is folytatódó "Gondoskodó Falu" programsorozatot ismertette Ignácz József, a többségében romák lakta Besence polgármestere csütörtökön Brüsszelben.

"Besence jó példája annak, hogy kisközösségi szinten miként lehet komplex programokat megvalósítani" - mondta az alig százharminc lelket számláló ormánsági település választott vezetője.

 

Az EU mellett működő, társadalmi véleményező szerepkört betöltő EESC az európai romák beilleszkedéséről és társadalmi cselekvőképességének javításáról szervezett konferenciát. A meghívottak egyikeként Ignácz József bemutatta az eddig elért eredményeket, így a feljavított állagú lakóházakat, a foglalkoztatást segítő inkubátorházat, a munkanélküliek számára szervezett képzési programot.

 

Az uniós pályázat elnyerésének köszönhetően jelenleg húsz munkanélküliből képeznek zöldségkertészt. Ehhez kapcsolódóan fóliasátras és szabadföldi kertészkedést folytatnak, ősztől pedig a piacon értékesítik az árut. A faluban még így is 42,4 százalékos a munkanélküliség - közölte Ignácz József, és annak a véleményének adott hangot, hogy a kétéves kifutású uniós projektek nem igazán hatékonyak, hiszen nem tudnak egymásra épülni. Szerinte legalább 5-10 éves koncepciózus fejlesztés kell ahhoz, hogy érzékelhető, érdemi változások történjenek.

 

A besenceiek még teniszpályát is építettek maguknak, ami - jegyezte meg a polgármester - egyeseknél "kiverte a biztosítékot", de a kezdeményezés nagyon népszerűnek bizonyult.
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságot a soros magyar EU-elnökség kérte fel, hogy véleményezze a romaintegráció lehetőségeit, különös tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság, az unió legfőbb végrehajtó testülete előterjesztette roma keretprogram-tervezetét, amelynek végleges szövegét a magyar elnökség lezárulta előtt, a júniusi EU-csúcson akarják hivatalosan elfogadni.

 

A csütörtöki tanácskozáson Horváth Melinda, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság szakértője kiemelte, hogy a 27 uniós tagállamban romaügyben nagyon különböző jellegű és nagyságú problémákat kell megoldani, az európai keretstratégiát tehát minden egyes országnak, régiónak, helyi közösségnek saját magának kell élettel megtöltenie.

 

"Fontos a stratégia, de azt aprópénzre is kell tudni váltani" - mondta ezzel kapcsolatban Besence polgármestere.