2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mesterházy: átfogó intézkedéseket sürget az MSZP a válsághelyzet felszámolásáért
2011. 04. 27. 00:00

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: a Gyöngyöspatán kialakult válsághelyzetért elsősorban a kormány a felelős, mivel a megelőzés és a rendfenntartás az állam feladata.

Mesterházy Attila pártelnök szerdán sajtótájékoztatón az indítványt ismertetve elmondta: szorgalmazzák a többi között a Belügyminisztériumnál történt 35 milliárd forintos zárolás feloldását, a rendvédelmi állományt érintő megszorítások visszavonását, a polgárőrségről szóló törvény szigorítását, a teljes munkaidős és összefüggően legalább 90 napig tartó közfoglalkoztatás visszaállítását, a közmunkaprogramokhoz szükséges önkormányzati önrész csökkentését, a 18 éves korig tartó tankötelezettség fenntartását, a romaintegráció elősegítését és a 33 leghátrányosabb kistérség felzárkóztatását célzó program elfogadását.

 

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: a Gyöngyöspatán kialakult válsághelyzetért elsősorban a kormány a felelős, mivel a megelőzés és a rendfenntartás az állam feladata. Hozzátette, hogy a válság felszámolásához a rendészeti megoldások nem elegendők, a szocialisták ezért sürgetnek átfogó intézkedési tervet.

 

Szerdai ülésén a szocialisták elnöksége úgy döntött, hogy továbbra is romaügyi kerekasztal létrehozását javasolják, illetve tárgyalt a testület a konvergenciaprogram foglalkoztatás-, szociál- és oktatáspolitikai elképzeléseiről is - mondta Mesterházy Attila, megjegyezve: úgy ítélték meg, hogy a kormány ezeken a területeken újabb megszorításokra készül, ami nem fékezni, hanem súlyosbítani fogja a szociális válsághelyzetet.

 

A pártelnök a sajtótájékoztatón bemutatta Bangóné Borbély Ildikót, aki a szocialista párt jelöltje lesz júniusban a - fideszes Arnóth Sándor halála miatt kiírt - püspökladányi időközi országgyűlési választáson. A jelölt azt mondta: fejlesztéspolitikával foglalkozik, jól ismeri a hátrányos helyzetűek közé tartozó sárréti kistérség problémáit.

 

Mesterházy Attilát az újságírók Gyurcsány Ferenc törekvéseiről is kérdezték, mire a pártelnök megjegyezte: úgy látszik, hogy "a jobboldali sajtó" érdeklődése miatt a volt kormányfő említése nélkül nem tud sajtótájékoztatót tartani. "Én is sokszor ajánlok föl pénzt karitatív célra, civil szervezeteknek, arról sem tárgyal az MSZP országos elnöksége, sőt, még a médiában sem teszem közé, hogy adományoztam" - felelt arra, az elnökség ülésén szóba került-e, hogy Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai romáknak.

 

A volt miniszterelnök pártszavazási kezdeményezésére, illetve az azzal kapcsolatos véleménykülönbségre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: természetes, hogy vannak viták az MSZP-ben, de a szocialistáknak elsősorban az emberek hétköznapi problémáival kell foglalkozniuk. "Ha saját magunkkal foglalkozunk, akkor a Fidesz forgatókönyvéből játszunk, nekik teszünk szívességet" - jelentette ki.

 

Úgy fogalmazott,  hogy az MSZP-ben mindenki a párt hitelességének visszaszerzésén dolgozik, ehhez sok területen kell változtatni, és ez fontos része volt tavalyi pártelnöki programjának is. A jövő évi tisztújító kongresszusig "határozottan ebbe az irányba halad a szocialista párt (...), ettől nem kívánok eltérni, és ehhez, ameddig én vagyok az elnök, mindenki másnak igazodnia kell" - mondta, megjegyezve, hogy a kívánatos változások mikéntjéről folyhat belső vita.