2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bátonyterenyei polgármester: visszaszállítottak Gyöngyöspatára 20 roma gyereket és nőt
2011. 04. 27. 00:00

Visszaszállították Gyöngyöspatára azokat a romákat, akik Bátonyterenyére akartak költözni - erősítette meg Nagy-Majdon József (Fidesz), a város polgármestere szerdán az MTI-nek.

Az MTI a Roma Sajtóközpont hírével kapcsolatban kereste meg a polgármestert, miszerint Bátonyterenye önkormányzata "a lakosság felzúdulására hivatkozva" visszaküldte Gyöngyöspatára azt a csoportot - 15 gyereket és 10 nőt -, amely szerda délelőtt menekült hozzájuk. Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke arról is beszámolt a sajtóközpontnak, hogy a bátonyterenyiek több mint 2300 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze. Id. Farkas János a csoport visszaküldését az MTI-nek is megerősítette szerda este.

 

A bátonyterenyei polgármester az MTI-nek kifejtette: a hozzájuk utazó gyöngyöspatai romák döntése nem volt átgondolt, hiszen a gyerekek óvodába, iskolába járnak, a szállásuk sem volt biztosított a Nógrád megyei városban, és a biztonságukat sem tudták volna garantálni.

 

A városvezető elmondta: a szerdai testületi ülést megszakítva a jegyzővel és a gyámügyes munkatárssal együtt találkozott a gyöngyöspatai családokkal, amelyek beleegyeztek, hogy a bátonyterenyei önkormányzat költségén visszaszállítják őket otthonaikba.

 

Az önkormányzatot a jó szándék vezérelte és korrekt módon jártak el, ezért értetlenül állnak a mostani támadások előtt - mondta Nagy-Majdon József.

 

Gyöngyöspatán kedd este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig nem tisztázott okból.

 

Néhány roma család - főként nők és gyerekek - szatyrokat cipelve szerdán délben elindult a cigánysorról kivezető úton. Azt mondták, azért mennek el rokonokhoz, mert "félnek a gárdistáktól".