2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A történelmi egyházakhoz fordul a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda
2011. 04. 27. 00:00

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) nyílt levélben keresi meg a magyarországi történelmi egyházak vezetőit.

A levélben a szervezet felhívja az egyházi vezetők figyelmét arra, hogy miközben jelenleg is zajlik a több halálos áldozatot követelő roma gyilkosságok kapcsán a peres eljárás, hetek óta egész roma közösségek, köztük gyermekek, asszonyok, idősek élnek rettegésben saját településükön.

 

A rendőrség nem képes hathatósan fellépni a szélsőjobboldali, fasiszta ideológiájú szervezetek erőszak-megnyilvánulásaival szemben, és az egész ország tehetetlenül nézi, ahogy nincstelen családok, asszonyok, gyerekek kényszerülnek menekülésre saját otthonaikból.

 

A NEKI szerint ez az a pillanat, amikor meg kell szólalnia, határozottan ki kell állnia mindenkinek, aki a humánum, a szeretet, a másik elfogadása mellett, tehát a gyűlölet és a kirekesztés ellen teszi le a voksát. Nem elég immár az emberi és kisebbségi jogokért fellépő jogvédők valamint a jó érzésű civilek fellépése, szükségessé és elkerülhetetlenné vált, hogy az egyházak vezetői is nyíltan kiálljanak azon értékek mellett, amelyeket a Magyarországon garázdálkodó szélsőséges, emberellenes szervezetek lábbal tipornak nap, mint nap.

 

A jog maga csak egy eszköz, ezen a módon lehet rendet teremteni, de békét a lelkekben semmiképp. Ezért is elengedhetetlen, és önmaguk lényegének legalkalmasabb kinyilvánítása lenne az, amit az egyházaktól, egyházi vezetőktől most vár és elvár az egész társadalom, minden jóérzésű ember. Itt az idő, hogy megmutassák: mi is az egyház valódi küldetése. Emeljenek szót a szenvedőkért, a szegényekért, sanyargatottakért, az embertelenség és az erőszak ellen!

 

A szervezet levelét Martin Niemöller német lelkipásztor újra fájdalmasan aktuálissá vált szavaival zárja: "Amikor elvitték a kommunistákat, nem szóltam, mert nem voltam kommunista. Amikor elvitték a szakszervezetiseket, nem szóltam, mert nem voltam tagja a szakszervezetnek. Amikor elvitték a zsidókat, nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Amikor elvitték a katolikusokat nem szóltam, mert protestáns vagyok. Aztán eljöttek értem, de már nem maradt senki, aki szólhatott volna." Bővebben: www.neki.hu

 

Kiadó: Másság Alapítvány