2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Közszolgálati Testület tagjaival tárgyalt a Médiatanács
2011. 04. 27. 00:00

Nem csupán az őket delegáló szervezetek érdekeit szeretnék képviselni a Közszolgálati Testületnek azok a tagjai, akik a március 30-i nyilvános sorsoláson jutottak mandátumhoz.

A Közszolgálati Testület tagjának lenni túlmutat a küldött személyes véleményén, sőt túlmutat azon is, hogy a delegált melyik konkrét szervezetet képviseli. Ez volt az egységes üzenete a Médiatanács kezdeményezésére létrejött szerdai találkozónak, amelyen Kutassy Jenő (Nagycsaládosok Országos Egyesülete), Pavlov Milica (Szerb Országos Önkormányzat), Gergely László (Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület), Seremet Sándor (Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége) Németh Györgyi Éva (Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége) és Mikesy György (Fáy Károly Hallássérült és Fogyatékos Személyek Egyesülete) meghívottként, Kollarik Tamás és Auer János, a Médiatanács tagja pedig vendéglátóként vett részt.

 

Pavlov Milica kijelentette: noha ő a Szerb Országos Önkormányzat tagja, valójában mind a 13 magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségi önkormányzatot képviseli a Közszolgálati Testületben, mert ezek a szervezetek erről is megállapodtak egymással. Pavlov Milica elmondta: mind a 13 önkormányzat véleménye megjelenik majd abban az írásos javaslatban, amely a Közszolgálati Kódexre vonatkozó igényeiket tartalmazza, és amelyet hamarosan eljuttat a Médiatanácsnak.

 

Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének küldöttje hangsúlyozta: szeretnék, ha a gyermekek, a családok érdekei, a házasság értékei hangsúlyosabban jelennének meg a médiában. Példaként felhívta a figyelmet arra, hogy egyes kimutatások szerint ma már a családokról szóló reklámokban többször jelenik meg a kutya, mint a gyermek. Fontosnak tartaná azt is, hogy a klasszikus értékeket hordozó gyermek- és ifjúsági filmek gyártását valamilyen módon támogassák.

 

Mikesy György a fogyatékossággal élők nevében nyomatékosította: a legfontosabb üzenetük, hogy szemléletváltásra van szükség, akadálymentesítésre nem csupán a médiatartalomban, hanem a fejekben is.

 

Seremet Sándor történészként és az országhatárokon túl élő magyarként hangsúlyozta, azon lesz, hogy a közszolgálati média továbbra is fontos szerepet játsszon a történelmi emlékezet továbbélésében.

 

Gergely László az előadó-művészeti törvény napirenden lévő módosítására utalva úgy fogalmazott, jó lenne, ha a megújuló jogszabály és a Közszolgálati Kódex közös alapértékeket tudna megjeleníteni és képviselni a művészetet illetően.

 

Németh Györgyi Éva arról beszélt, hogy az önkormányzatok problémáit az embereke a médiából többnyire a nagyobb városok példáján keresztül látják, míg a kis településekről – amelyeknek a képviseletét ő látja majd el a Közszolgálati Testületben – kevés szó esik.

 

A Közszolgálati Testület 14 tagot számlál. Az említett hat szervezet mellett a négy történelmi egyház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara önállóan delegált küldöttet a grémiumba, amely hamarosan formálisan is megalakul. A testület felügyeli majd a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését.