2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A kisebbségi ombudsman sajtóközleménye
2011. 04. 27. 00:00

Azonnali személyes találkozót kezdeményeztem Orbán Viktor miniszterelnökkel az elmúlt éjszaka, Gyöngyöspatán lezajlott tragikus események miatt.

Közvetlenül megkerestem a belügyi tárcát is, Kontrát Károly parlamenti államtitkár azt az ígéretet tette, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében. A települést rendőri erőkkel lezárják, és nem engedik be azokat a nem helyi lakosokat, akikről feltételezhető, hogy a további rendbontás szándékával közelítenek.

A múlt héten nyilvánosságra hozott jelentésemben felvázolt forgatókönyv tehát tovább íródott, a helyben kialakult feszültségek véres verekedésbe torkolltak. Ezek közvetlen körülményei ugyan nem tisztázottak, mindannyian tudjuk azonban, hogy a hónapokig tartó "megszállás" és az azóta felgyűlt félelem és feszültségek mellett a folyamatos provokáció váltotta ki az eseményeket. Nem reménykedhetünk abban, hogy a történet végére tegnap éjjel pont került. Az elmúlt hetek pártpolitikai villongásai és "egymásra mutogatása" után az államnak és szerveinek kell normalizálnia a körülményeket. Nem tudjuk, hogy kinek az érdeke lenne egy polgárháborús helyzet kialakulása, de a felelősen gondolkodó embereknek biztosan nem.