2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A szintik és romák művészeti galériája nyitja meg kapuit Berlinben
2011. 04. 26. 00:00

A világ legkülönbözőbb országaiban élő roma és szinti származású művészek galériája nyitja meg kapuit szerdán Berlinben.

A roma nyelven Kai Dikhas - "a látás helye" -  az első németországi galéria, amely a tervek szerint különféle kiállítások keretében mutatja be a cigány népcsoporthoz tartozó művészek munkáit. Ezzel egyidejűleg az első ilyen jellegű, a roma és szinti kisebbség művészetét bemutatni hivatott múzeum Nyugat-Európában.

 

A galéria szerdán a roma származású katalán festő, Lita Cabellut munkáinak bemutatásával nyílik. A szervezők az év végéig még két egyedi kiállítást terveznek, a téli hónapokban pedig egy csoportos kiállításra kerül sor.

 

A Kai Dikhas galéria művészeti vezetője, Moritz Pankok előzetes nyilatkozatában arra emlékeztetett, hogy a szintiket és romákat egész Európában  rendkívül sok megkülönböztetés sújtotta. Szavai szerint a galéria a romák és szintik kortárs képzőművészetéről egészen más képet kíván bemutatni, mint az a fejekben él. Úgy ítélte meg, hogy a zenéhez képest a cigány kisebbség képzőművészetének bemutatásában  nagy a lemaradás, noha az elmúlt években ezen a téren is nagy eredmények születtek. A galéria - mint utalt rá - ezt a lemaradást kívánja bepótolni.