2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ellentmondanak a kormányzati verziónak a gyöngyöspatai romák
2011. 04. 23. 00:00

A településen maradó férfiak az [origo] tudósítóinak egybehangzóan arról számoltak be, hogy a Véderő által meghirdetett kiképzés áll a háttérben.

Gyakorlatilag eltűntek a roma gyerekek pénteken Gyöngyöspatáról, és cigány nőket is alig lehetett látni az utcákon - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. A helyi romák közül így szinte csak a férfiak és idősebb fiúk maradtak, a többiek pedig a Vöröskereszt segítségével elhagyták a települést és különböző táborokba utaztak. A hatalmas visszhangot kiváltó történés okáról egymásnak ellentmondó magyarázatok jelentek meg.

 

Péntekre hirdette meg a településen a Véderő nevű szervezet kiképző táborának kezdetét, a kormány szerint azonban téves az a feltételezés, hogy emiatt kimenekítették a romák egy részét Gyöngyöspatáról. Szijjártó Péter miniszterelnökségi szóvivő a Vöröskeresztre hivatkozva azt állította, hogy a cigányokat egy régebb óta szervezett üdültetésre vitték el. A szóvivő szerint "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről lett volna szó.

 

Kirándulás vagy menekülés

 

A romák egy részét a csillebérci egykori úttörőtáborba vitték és a helyszínre látogató Balog Zoltán romaügyekkel foglalkozó államtitkár is úgy fogalmazott, a gyöngyöspataiak nem elmenekültek, hanem egy hétvégi kirándulást szerveztek, azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Az MTI szerint felelőtlenségnek nevezte azt a hírt kelteni, hogy olyan vészhelyzet volt, ami miatt el kellett menni a településről.

 

Erre az üzenetre erősített rá a Gyöngyöspatára látogató Pintér Sándor belügyminiszter is, aki szerint "úgy állították be egyesek, hogy ez nem volt más, mint evakuálás", ez azonban szerinte nem fedi a valóságot. Pintér hangsúlyozta, hogy a rendőrség garantálta a biztonságot, miután a Véderő tervezett kiképző táborának elkezdését megakadályozták azzal, hogy őrizetbe vették a szervezet több tagját, köztük ideiglenes vezetőjét.

 

A kormány tehát a nap folyamán azt hangsúlyozta, hogy nincs összefüggés a romák távozása és a Véderő jelenléte között. Ennek azonban ellentmond az, amiket Gyöngyöspatán tartózkodó tudósítónknak mondtak olyan roma férfiak, akiknek felesége és gyerekei elhagyták a falut.

"Pont jött a Vöröskereszt"


"Nem kell itt ködösíteni, azért mentek el a gyerekek, hogy ne legyenek pszichikailag terrorizálva" - mondta egy férfi, akinek hat gyereke és felesége ment el a Vöröskereszt által szervezett táborba. A férfi - aki a többi megkérdezett romához hasonlóan azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét - azt mondta, nem küldte volna el a gyerekeit kirándulni a húsvéti ünnepek előtt. "Azért küldtük el őket, hogy biztonságban legyenek, és ne lássák ezt a félkatonai szervezetet" - tette hozzá a férfi.

 

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A férfiak maradtak a romák közül Gyöngyöspatán - Több képért kattintson a fotóra!


A férfi szerint négy napja tudták, hogy a Véderő kiképzésre készül, és "pont jött a Vöröskereszt, és be tudtuk szervezni a mai napot". Egy másik helyi roma az előzményekről azt mondta, hogy egy Richard Field nevű Magyarországon élő amerikai üzletember, az Amerikai Ház Alapítvány elnöke napok óta járta a cigányok által lakott utcákat, beszélgetett a családokk, és ekkor jött a kirándulás ötlete, amelyet végül Field közreműködésével a Vöröskereszt szervezett meg.

 

Nehogy "depressziót kapjanak"


A Vöröskereszt vezetője, Selymes Erik napközben közleményt adott ki, amely szerint "cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, hogy a gyöngyöspatai gyerekek és édesanyáik előre leszervezett táboroztatása, evakuálásként lenne értelmezhető (...) kérésükre szerveztük meg a húsvéti tábort." Selymes ugyanakkor az [origo] kérdésére közölte azt is, hogy nem nyilatkozhat a helyiek nevében arról, hogy miért kellett éppen most megszervezni a táborozást. Közölte azt is, nem tartja szokatlannak, hogy három nap alatt kellett megszervezni az üdülést.

 

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Roma nők és gyerekek Csillebércen - Több képért kattintson a fotóra!


A Gyöngyöspatán megkérdezett romák ugyanakkor egybehangzóan azt mondták, hogy egyértelműen a Véderő megjelenése miatt hagyták el sokan a falut. "Szó szerint ki lettek menekítve" - fogalmazott egy férfi, akinek gyerekei és felesége távozott a településről. Hozzátette, hogy a gyerekek félnek, és nem akarták, hogy "depressziót kapjanak" a településen megjelenő, katonai ruhába öltözött emberektől.

 

Ugyanúgy a Véderővel indokolták távozásukat többen azok közül, akik Csillebércre mentek. "Mintha háborúból kellett volna menekülni" - mondta egy asszony sírva tudósítónknak, és más nők is arról számoltak be, hogy a Vöröskereszt eredetileg azért ment Gyöngyöspatára, hogy munkát szervezzen a cigányoknak, csak a Véderő táborának hírére kezdték el szervezni a kirándulásnak nevezett utat. A tervek szerint a távollétük vasárnap estig tart, pont addig, ameddig a Véderő által tervezett, de a rendőrség által végül meghiúsított kiképzés is tartott volna.