2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fórum az európai romák helyzetéről Los Angelesben
2011. 04. 22. 00:00

Európai romák: a migráció, az integráció és az emberi jogok politikája és gyakorlata címmel kerekasztal-konferenciát tartottak csütörtökön Los Angelesben.

A tanácskozást a magyar főkonzulátus uniós elnökségi programsorozata keretében, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) Európai és Eurázsiai Tanulmányok Központjával közösen rendezték.

 

A magyar kezdeményezés az esemény megtartására egybeesik a magyar EU elnökségi program roma stratégia kidolgozására irányuló fejezetével - hangsúlyozta Gail Kligman, a központ igazgatója.

 

José Manuel Fresno, a madridi kormány Faji és Etnikai Egyenlőségi Tanácsának elnöke szerint a pozitív spanyol modell, bármennyire is követendő, nem feltétlenül alkalmazható Európa más országaiban. Olivier Legros, a Tours-i Egyetem professzora a franciaországi, Michelle Kelso, a George Washington Egyetem kutatója a romániai romák helyzetét elemezte.

 

Bokor Balázs magyar főkonzul hangsúlyozta: a magyar elnökség Európa közös ügyévé kívánja tenni a romák integrálását, s mindent elkövet azért, hogy az Európai Bizottság által nemrég bemutatott keretdokumentum mögé a tagállamok is egyöntetűen felsorakozzanak. A magyar roma EP-képviselő, Járóka Lívia által készített, az európai romák befogadásáról szóló jelentés elfogadása az EP-ben a helyes irányba mutató, fontos lépés volt, mert hozzájárult a romákról szóló bizottsági EU-stratégiához. - hangoztatta a főkonzul.

 

Bokor felszólalásában elhangzott, hogy a soros EU-elnökség közvetítő szerepének köszönhetően az Európai Tanács várhatóan júniusban elfogadja ezt a stratégiát. Ez igazi áttörés lesz Magyarország számára is, hiszen a roma stratégiát Magyarország elnökségi prioritásként vállalta.